Co można pić na diecie lekkostrawnej?

fot. artykuł sponsorowany

Dieta lekkostrawna – produkty dozwolone

Jadłospis diety lekkostrawnej obejmuje między innymi chude mięso i wędliny (bez skórki), chude ryby morskie, ugotowane jaja, pszenne pieczywo, jasne makarony, biały ryż, gotowane i rozdrobnione warzywa, gotowane lub bardzo dojrzałe owoce oraz niektóre przyprawy – wanilię, cynamon, pietruszkę i bazylię.

Podczas przygotowania potraw kluczową rolę odgrywa stosowanie odpowiednich technik kulinarnych, takich jak: 

  • gotowanie w wodzie i na parze,
  • pieczenie w folii, rękawie lub pergaminie – bez dodatku tłuszczu,
  • obieranie, przecieranie, miksowanie i rozdrabnianie produktów – dotyczy to głównie warzyw i owoców,
  • usuwanie z warzyw i owoców skórek, pestek, zwłókniałych i twardych części roślin,
  • wydłużenie czasu gotowania twardych produktów roślinnych, 
  • dodawanie tłuszczów roślinnych do potraw “na zimno”, czyli po ich przyrządzeniu. 

Dieta lekkostrawna uwzględnia następujące napoje:

  • woda mineralna, 
  • słaba herbata,
  • kawa zbożowa,
  • napary ziołowe (np. z rumianku),
  • świeże soki owocowo-warzywne z dozwolonych warzyw i owoców. 

Napoje w diecie lekkostrawnej

Podstawą zdrowego trybu życia jest odpowiednie nawodnienie. Na diecie lekkostrawnej należy wypijać minimum dwa litry wody dziennie. Woda poprawia strawność posiłków i usprawnia metabolizm organizmu. 

Osoby zmagające się z problemami trawiennymi powinny zrezygnować z mocnej herbaty i kawy, napojów energetycznych oraz alkoholu. Zamiast tego można pić kawę zbożową, słabą czarną herbatę i herbaty ziołowe. 

Produktami przeciwwskazanymi w każdej zdrowej diecie są słodzone napoje gazowane. Tego typu produkty zawierają spore ilości szkodliwych cukrów prostych, konserwantów i barwników. Lepszą alternatywą są świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne.

Osoby na diecie lekkostrawnej mogą pić wszystkie świeże soki z wyjątkiem tych, które w składzie mają: gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, ogórki, rzodkiewkę, kukurydzę, paprykę oraz warzywa strączkowe i kapustne. 

Dieta lekkostrawna – dla kogo?

Stosowanie diety lekkostrawnej ma na celu:

  • odciążyć przewód pokarmowy lub chory narząd,
  • złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • poprawić stan odżywienia organizmu (poprzez ułatwienie procesów trawienia i wchłaniania składników odżywczych). 

Dieta lekkostrawna stosowana jest najczęściej po różnych zabiegach chirurgicznych. Ten typ diety polecany jest również przy stanach gorączkowych, niektórych chorobach układu oddechowego, krążeniowego oraz schorzeniach nerek, wątroby i trzustki. Po konsultacji z lekarzem i dietetykiem dietę łatwostrawną można stosować również u seniorów, u których często występują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. 

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.