Dieta lekkostrawna – produkty dozwolone
Jadłospis diety lekkostrawnej obejmuje między innymi chude mięso i wędliny (bez skórki), chude ryby morskie, ugotowane jaja, pszenne pieczywo, jasne makarony, biały ryż, gotowane i rozdrobnione warzywa, gotowane lub bardzo dojrzałe owoce oraz niektóre przyprawy – wanilię, cynamon, pietruszkę i bazylię.
Podczas przygotowania potraw kluczową rolę odgrywa stosowanie odpowiednich technik kulinarnych, takich jak:
- gotowanie w wodzie i na parze,
- pieczenie w folii, rękawie lub pergaminie – bez dodatku tłuszczu,
- obieranie, przecieranie, miksowanie i rozdrabnianie produktów – dotyczy to głównie warzyw i owoców,
- usuwanie z warzyw i owoców skórek, pestek, zwłókniałych i twardych części roślin,
- wydłużenie czasu gotowania twardych produktów roślinnych,
- dodawanie tłuszczów roślinnych do potraw “na zimno”, czyli po ich przyrządzeniu.
Dieta lekkostrawna uwzględnia następujące napoje:
- woda mineralna,
- słaba herbata,
- kawa zbożowa,
- napary ziołowe (np. z rumianku),
- świeże soki owocowo-warzywne z dozwolonych warzyw i owoców.
Napoje w diecie lekkostrawnej
Podstawą zdrowego trybu życia jest odpowiednie nawodnienie. Na diecie lekkostrawnej należy wypijać minimum dwa litry wody dziennie. Woda poprawia strawność posiłków i usprawnia metabolizm organizmu.
Osoby zmagające się z problemami trawiennymi powinny zrezygnować z mocnej herbaty i kawy, napojów energetycznych oraz alkoholu. Zamiast tego można pić kawę zbożową, słabą czarną herbatę i herbaty ziołowe.
Produktami przeciwwskazanymi w każdej zdrowej diecie są słodzone napoje gazowane. Tego typu produkty zawierają spore ilości szkodliwych cukrów prostych, konserwantów i barwników. Lepszą alternatywą są świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne.
Osoby na diecie lekkostrawnej mogą pić wszystkie świeże soki z wyjątkiem tych, które w składzie mają: gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, ogórki, rzodkiewkę, kukurydzę, paprykę oraz warzywa strączkowe i kapustne.
Dieta lekkostrawna – dla kogo?
Stosowanie diety lekkostrawnej ma na celu:
- odciążyć przewód pokarmowy lub chory narząd,
- złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- poprawić stan odżywienia organizmu (poprzez ułatwienie procesów trawienia i wchłaniania składników odżywczych).
Dieta lekkostrawna stosowana jest najczęściej po różnych zabiegach chirurgicznych. Ten typ diety polecany jest również przy stanach gorączkowych, niektórych chorobach układu oddechowego, krążeniowego oraz schorzeniach nerek, wątroby i trzustki. Po konsultacji z lekarzem i dietetykiem dietę łatwostrawną można stosować również u seniorów, u których często występują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY