Dlaczego warto jeść rodzynki?

fot. artykuł sponsorowany

Jak powstaje ta smaczna przekąska? Suszone winogrona to właśnie rodzynki, właściwości mają podobne jak świeże owoce, lecz bardziej skoncentrowane. W wyniku suszenia z winogron odparowana zostaje woda, stają się one mniejsze, a ich skórka marszczy się. Warto poznać rodzynki i ich właściwości. Te smaczne bakalie są źródłem łatwo przyswajalnych cukrów. Zawierają sporo żelaza, manganu i miedzi, mogą być więc pomocne w leczeniu anemii. Mają dużo witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na układ nerwowy. Rodzynki mogą także zapobiegać wystąpieniu w przyszłości chorób dotykających niekiedy ludzi starszych, w tym Alzheimera, dzięki zawartości flawonoidów. Jak jeszcze działają rodzynki na organizm? O tym w naszym artykule.

Rodzynki wpływają na prawidłowy rozwój kości

Suszone owoce winogrona mają w swym składzie również wapń i magnez. Te cenne pierwiastki odpowiadają za zdrowe kości. Odpowiedni poziom wapnia i magnezu jest niezbędny dla zachowania zdrowych, mocnych stawów, chroni też przed osteoporozą. Magnez ułatwia komórkom kostnym wchłanianie wapnia i zapobiega przenikaniu zbyt dużych jego ilości do mięśni. Rodzynki skutecznie uzupełnią niedobory wapnia.

Powinny włączyć je do swojej diety osoby narażone na zwyrodnieniowe zapalenie stawów, kobiety w ciąży oraz karmiące mamy.

Dobroczynne działanie rodzynek na układ trawienny

Rodzynki dzięki zawartości sporej ilości błonnika pomagają uporać się z zaparciami. Jednak to nie wszystko. Te smaczne bakalie mimo zawartości cukrów, pomagają również w odchudzaniu. Rodzynki hamują uczucie głodu, ponieważ pęczniejąc w żołądku, wypełniają go. Pomagają także zachować prawidłowy poziom cholesterolu. Działanie rodzynek na układ trawienny będzie korzystne, jeśli nie przesadzimy z ich ilością. Jedzmy je z umiarem.

Rodzynki wzmacniają układ nerwowy i dodają energii

Rodzynki są wspaniałym źródłem energii dzięki zawartości cukrów prostych w dużym stężeniu. Są idealną przekąską dla dzieci, osób aktywnych fizycznie, sportowców. Zawierają też mnóstwo witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy. Rodzynki powinny spożywać osoby narażone na długotrwały wysiłek fizyczny, przewlekłe zmęczenie i stres. Te niepozorne suszone owoce poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz pamięć, dlatego polecane są uczniom, studentom, jak również osobom starszym.

Jedząc rodzynki, dbasz o wzrok

Rodzynki korzystnie działają na wzrok, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jego narządów, gdy spożywane są regularnie w małych porcjach. Zawierają dużo witaminy A. Jeśli pracujesz długo przy komputerze, przekąska z rodzynek pomoże Ci zniwelować zmęczenie oczu. Rodzynki dzięki polifenolowym fitoskładnikom odżywczym zapobiegają powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej, dostarczają odpowiednich składników naczyniom włosowatym.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.