Co to jest hiperglikemia stresowa?
Hiperglikemia stresowa jest stanem bardzo wysokiego stężenia glukozy we krwi, który występuje najczęściej na skutek rozwoju innej, zupełnie niezwiązanej z cukrzycą choroby. Zjawisko związane jest z nadmierną produkcją w organizmie hormonu stresu, czyli kortyzolu, który przyczynia się do rozwoju tak zwanej cukrzycy stresowej. Schorzenie u wielu pacjentów rozwija się podczas hospitalizacji z powodu innej dolegliwości lub intensywnego leczenia wykrytej wcześniej choroby.
Hiperglikemia stresowa występuje u pacjentów, którzy dotychczas nie notowali problemu z prawidłową tolerancją glukozy. Bardzo często towarzyszy chorobom o ostrym przebiegu, do których zalicza się posocznicę, stan zapalny organizmu, a także urazy, zawał serca czy udar mózgu. Warto wiedzieć, że ta forma hiperglikemii posiada charakter przemijający, choć w wielu przypadkach wymaga podania insuliny.
Jak objawia się hiperglikemia stresowa?
Nienależnie od podłoża rozwoju hiperglikemii, jej obraz kliniczny jest niemal identyczny w każdym odłamie schorzenia. Bez wątpienia najbardziej charakterystycznym objawem hiperglikemii stresowej jest poliuria, potocznie nazywana wielomoczem. Konsekwencją tego symptomu choroby jest duża utrata płynów ustrojowych z organizmu, która może przekraczać nawet trzy litry na dobę. W związku z odwodnieniem organizmu w trakcie trwania hiperglikemii stresowej dochodzi do:
- uczucia wzmożonego pragnienia i suchości w ustach,
- widocznego przesuszenia się skóry oraz błon śluzowych,
- senności i apatii lub rozdrażnienia i agresji,
- wzmożonego apetytu, a także utraty masy ciała.
Warto pamiętać, że charakterystycznym objawem hiperglikemii stresowej oraz każdej innej jest zapach acetonu, który wydobywa się z ust. Dodatkowo, wiele pacjentów skarży się na bełkotliwą mowę, omamy wzrokowe oraz niewyraźne widzenie.
Dieta w hiperglikemii stresowej – co warto wiedzieć?
Hiperglikemia stresowa jest stanem, który wymaga nie tylko konsultacji lekarskiej i leczenia, ale holistycznego podejścia pacjenta. Bardzo ważnym czynnikiem, który pomaga wyeliminować zbyt wysoki poziom cukru we krwi jest stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym. Głównym składnikiem menu osoby zmagającej się z hiperglikemią powinny być nieprzetworzone produkty spożywcze, które są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez układ pokarmowy.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wzbogacenie codziennego jadłospisu o specjalnie opracowane drinki medyczne, które można zobaczyć na stronie: https://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/diben-drink. To napój zawierający wysokiej jakości białko, węglowodany złożone oraz błonnik, które dostarczają do ustroju wszelkie niezbędne składniki odżywcze, bez wpływu na podniesienie się poziomu cukru we krwi.
Hiperglikemia stresowa jest niebezpiecznym stanem dla organizmu. Jej trafne rozpoznanie oraz wdrożenie odpowiedniej diety daje szansę na utrzymanie poziomu cukru we krwi na fizjologicznym poziomie.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY