Na ursynowskim kampusie SGGW rektor oficjalnie otworzył winnicę pokazową „Ursynovia”. To pierwsza część projektu, którego celem jest upowszechnienie upraw winorośli w Polsce centralnej.
Uprawiamy w naszej winnicy pokazowej dwie odmiany winorośli, odmianę Solaris i odmianę Muscaris. Obydwie odmiany są to odmiany, które wydają białe owoce. Spodziewamy się, że pierwsze owoce mogą się pojawić za 2 lata, ale tak naprawdę 3 lata, to jest takim minimum, które powinno być brane pod uwagę jako winnica, z której otrzymamy wino – mówi dr hab. Dawid Olewnicki z SGGW.
Póki co na kampusie rosną tylko trzy rzędy winorośli, jednak wkrótce ma być ich więcej. Rośliny mają porastać cały skwer między budynkami w okolicy szklarni. Docelowo ma być tam aż 110 takich roślin.
Oczywiście, w tym miejscu, gdzie się teraz znajdujemy, czyli na nowym kampusie SGGW, w winnicy pokazowej będzie znacznie więcej tych rzędów. Poza winnicą pokazową powstanie również na jesieni tego roku winnica produkcyjna, gdzie po prostu w takich komfortowych warunkach rośliny będą sobie rosły – mówi dr hab. Dawid Olewnicki z SGGW.
Wcześniej w ramach tego samego projektu w 2019 roku na uczelni uruchomiono eksperymentalną winnicę, w której sprawdzano, jakie gatunki najlepiej odnajdą się na Ursynowie. Wówczas przebadano 20 różnych odmian, testowano głównie ich odporność na warunki atmosferyczne. Najlepiej wypadły właśnie Solaris i Muscaris. Winnica pokazowa ma posłużyć jako miejsce nauki dla studentów, a także atrakcja dla mieszkańców.
Winnica pokazowa ma nieco inne zadanie. Oczywiście z niej też będziemy chcieli pozyskiwać owoce. Natomiast ona będzie nieco otwarta. Będzie można przyjść, zobaczyć, jak się uprawia winorośl, jak ona faktycznie rośnie, jak owocuje. Jest to winnica, gdzie nie tylko studenci, nasi doktoranci, pracownicy, ale również mieszkańcy Ursynowa, czy też całej Warszawy, nawet i pozostałych regionów, mogą przyjechać i zobaczyć, jak wygląda uprawa w miejskich warunkach – mówi dr hab. Dawid Olewnicki z SGGW.
Wino produkowane przez uczelnię będzie służyło głównie do celów promocyjnych. Jesienią ma także ruszyć winnica produkcyjna, która pozwoli na uprawę na większą skalę.