Włącz radio

Słuchaj nas na 103 FM

Zadzwoń do studia: 222 562 562

Napisz do nas

Włącz radio

Kolorszop

VIII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy

Dodano: 2019-05-14 10:01:08
Beata Pawlikowska, Katarzyna Zdanowicz i Łukasz Suda
Beata Pawlikowska, Katarzyna Zdanowicz i Łukasz Suda

W warszawskiej restauracji Endorfina odbyła się ósma już edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Po raz kolejny znani i lubiani spotkali się, by zaprezentować swoje kulinarne talenty przed profesjonalnym Jury, ale przede wszystkim - by szerzyć ideę pomagania. Celem tegorocznej edycji było zebranie funduszy na operację wzroku 10-letniej Nikoli z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej „DOM Przy Chełmżyńskiej” w Warszawie.

Do walki, którą rozegrano w dwóch kategoriach – danie główne i deser, stanęło sześć trzyosobowych drużyn. Każdy z zespołów miał do dyspozycji zestaw produktów obowiązkowych oraz pozostałych, dodatkowych, do użycia w dowolnej ilości i konfiguracji. W tym roku gotowali: Kamila Biedrzycka, Karol Gnat, Jerzy Petersburski Jr., Anna Jędrzejowska, Kamil Baleja, Radosław Mróz, Robert Sharif El Gendy, Łukasz Suda, Beata Pawlikowska, Maja Popielarska, Marzena Rostkowska-Galant, Sergiusz Ryczel, Marek Smółka, Łukasz Szelecki, Małgorzata Tomaszewska, Katarzyna Werner, Wojciech Zawioła oraz Katarzyna Zdanowicz.

Kulinarne umiejętności zawodników oceniło znakomite jury w składzie: Ewa Wachowicz, Joanna Górska, Katarzyna Olubińska, Tadeusz Muller, Roman Osica i Marcin Cejrowski oraz Adrian Furgalski, a następnie nagrodziło najsmaczniejsze i najbardziej efektowne potrawy.

Dania wszystkich uczestników prezentowały się i smakowały obłędnie, ale wygrać mogły jedynie dwie drużyny. W kategorii danie główne zwyciężyli: Maja Popielarska, Radosław Mróz i Marek Smółka, którzy skradli serca jury zupą chowder z trocią, szparagami i porem oraz ceviche z troci ze smoczym owocem i cukrowym groszkiem. Bezkonkurencyjna w kategorii deser okazała się natomiast drużyna Katarzyny Werner, Wojciecha Zawioły i Sergiusza Ryczela. Urzekli jurorów klasyką gatunku – mistrzowskim omletem z truskawkami i gorzką czekoladą.

Drużyna składająca się z ekipy Radia Kolor i TVN24 (Beata Pawlikowska, Łukasz Suda i Katarzyna Zdanowicz) otrzymała od jurorów wyróżnienie.

Pomysłodawczynią Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy jest Monika Roszak, którą od 2015 roku wspiera w działaniach Odeta Moro. Dzięki ofiarności Sponsorów, bez których wydarzenie nie mogłoby się odbyć, pozyskane środki pozwolą na sfinansowanie operacji wzroku 10-letniej Nikoli z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej „DOM Przy Chełmżyńskiej” w Warszawie.

Sponsorami VIII Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy były firmy: Philipiak Milano, Cisowianka, Podlaska Chata, Wola, Appetita, Goplana, Hellena, Teekanne, Agro-Top, La Vie Skin, Jantoń, Kancelaria Prawna Świeca & Wspólnicy oraz JYSK, który zadbał o stworzenie dla gości komfortowej strefy chillout w stylu garden party podczas wydarzenia.

Podziel się: