Codziennie (17-21 i 24-28.04.2023) opowiemy na antenie Radia Kolor o daniu pochodzącym z danego państwa/miasta. Zdradzimy z jakich składników się składa, ale nie zdradzimy skąd się wywodzi. To będzie Wasze zadanie! Odpowiedzi prosimy przesyłać na adres [email protected].
Codziennie nagrodzimy jedną osobę, która najszybciej prawidłowo odpowie na pytanie. Do zdobycia voucher o wartości 300 zł do zrealizowania w Centrum Handlowym Janki. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem konkursu.
Wszystkie przepisy na dania znajdą się na stronie radiokolor.pl.
Gruzinskie chinkali
Składniki:
- mąka pszenna 350g
- mięso mielone wieprzowo wołowe 500g
- 1 cebula
- rosół 250 ml
- woda
- sól
- pieprz
- Opcjonalnie kolendra
Wykonanie ciasta przypomina przygotowania polskich pierogów: ciepłą wodę (500 ml) wlewamy do mąki i zagniatamy ze szczyptą soli.
Farsz czyli serce chinkali wykonujemy z mięsa mielonego wieprzowo wołowego do którego dodajemy pieprz oraz sól. Mięso wyrabiamy dość intensywnie, następnie dodajemy rosół i nadal wyrabiamy. Na końcu dodajemy coś cienko pokrojoną cebulę i kolendrę.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła, do każdego placka dodajemy farszu, a następnie szczelnie zamykamy i formujemy na kształt sakiewki.
Na koniec wrzucamy pierożki do lekko osolonej, zagotowanej wody i gotujemy około 10-15 minut.
Francuska zupa cebulowa
Składniki:
- 500 g cebuli
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml wytrawnego, białego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- bagietka
- sól
- pieprz
- tymianek
- twardy ser
Na patelnię dodajemy masło oraz oliwę,całość rozgrzewamy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Całość dusimy około 25 minut aż cebula będzie miała lekko brązowy kolor. Dodajemy wino, gotujemy całość około 3 minut i następnie wlewamy bulion. Gotujemy 10-15 minut, doprawiamy do smaku.
Zupę przelamy do żaoropdpornych miseczek, do każdej dodajemy po kawałku bagietki, a wierz posypujemy serem. Zapiekamy (w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni) do czasu aż ser się rozpuści.
Paella
Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 150 g grochu
- 300 g soczewicy (najlepiej puy)
- 300 g ryżu paella
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki szafranu w proszku
- 300 g mieszanej mieszanki owoców morza (np. małże, krewetki, kalmary)
- 1 limonka, w plasterkach
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na dużym rondlu lub na patelni paella rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie i lekko zeszklone. Dodaj pokrojoną czerwoną i żółtą paprykę, cukinię, groch i soczewicę. Smaż wszystko razem przez około 5 minut, aż warzywa będą delikatnie zmiękczone.
Dodaj ryż paella i wymieszaj z warzywami. Smaż przez około 2-3 minuty, mieszając, aż ryż będzie lekko przypieczony. Dodaj bulion warzywny, kurkumę, słodką paprykę, ostrą paprykę i szafran. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki, a większość płynu zostanie wchłonięta.
Na wierzchu ryżu rozłóż mieszankę owoców morza i plasterki limonki. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut, aż owoce morza będą gotowe (czas gotowania zależy od rodzaju owoców morza, więc sprawdź instrukcje na opakowaniu). Sprawdź i dopraw paellę solą i pieprzem do smaku.
Gulasz węgierski
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. łopatka, karkówka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostra
- 1 łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml wody lub bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Mięso pokroić w kostkę o wielkości około 3-4 cm. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić i pokroić w paseczki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej roślinny. Dodać cebulę i czosnek i smażyć na złoty kolor. Dodać mięso i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Dodać papryki i smażyć przez około 5 minut.
Dodać paprykę słodką i ostrą, kminku i liście laurowe. Wymieszać i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę lub bulion wołowy. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godziny lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i łatwe do rozdzielenia widelcem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub kluskami.
Musaka
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 duże bakłażany
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 500 g mięsa mielonego (wołowe lub jagnięce)
- 400 g pomidorów, obranych i posiekanych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 150 g tartego sera koziego lub fety
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, a następnie odcedź. Bakłażany pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól i odstaw na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie opłucz i osusz. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze ugotowane i złoto-brązowe. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cynamon. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W osobnym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj mleko i mieszaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Wymieszaj ziemniaki z połową sosu i ułóż je na dnie naczynia do zapiekania. Następnie ułóż na wierzchu bakłażany, a na bakłażanach mięso mielone. Polej pozostałym sosem i posyp serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący. Odstaw na 10 minut przed podaniem, aby musaka przestygła i nabrała smaku. Podawaj z chlebem i sałatką grecką.
Currywurst
Składniki:
- 6-8 kiełbasek wieprzowych lub cielęcych
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj ostrej i słodkiej papryki, kumin i kurkumę. Smaż przez 1-2 minuty, mieszając cały czas. Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i miód. Mieszaj aż składniki się połączą. Dodaj bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj sos przez około 10 minut, aż zgęstnieje.
W międzyczasie przygotuj kiełbaski. Możesz je upiec, usmażyć lub ugotować. Następnie pokrój je na kawałki. Przełóż kawałki kiełbasek do miseczek i polej sosem curry. Podawaj z pieczywem lub frytkami.
Pad Thai
Składniki:
- 250 g makaronu ryżowego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 150 g fasolki szparagowej
- 100 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 limonka
- garść orzeszków ziemnych
- kiełki rzodkiewki do dekoracji
Makaron wrzuć do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Czosnek i cebulę posiekaj, paprykę i marchewkę pokrój w paseczki, a fasolkę szparagową obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wok lub dużą patelnię rozgrzej na średnim ogniu, dodaj olej i wrzuć czosnek oraz cebulę. Smaż przez kilka minut aż zaczną się rumienić. Dodaj paprykę, marchewkę i fasolkę szparagową, smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj makaron, sos rybny, sos sojowy, cukier palmowy i orzeszki ziemne. Wszystko razem wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Rozbij jajka na patelnię, delikatnie mieszaj, aż się zetną i ładnie połączą z resztą składników.
Na końcu dodaj kiełki fasoli mung i sok z limonki, mieszaj przez chwilę aż kiełki zmiękną i sok się wchłonie. Podawaj posypane kiełkami rzodkiewki.
Sushi
Składniki:
- 2 szklanki ryżu sushi
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- arkusz nori
- wasabi
- sos sojowy
- ulubione wypełnienie (np. łosoś, krewetki, ogórek, awokado, rzodkiewka)
Ryż sushi należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aż woda stanie się klarowna. Następnie, namoczyć go w wodzie na około 30 minut. Po upływie czasu, wlać wodę do garnka i dodać namoczony ryż. Zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie, w małym garnku, podgrzać ocet ryżowy, cukier i sól, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy ryż ostygnie, dodać przygotowany ocet i dokładnie wymieszać. Rozłożyć arkusz nori na matce bambusowej (jeśli nie posiadasz matki bambusowej, możesz użyć folii aluminiowej) i rozsmarować ryż na całości arkusza, zostawiając pustą przestrzeń na górze. Połóż wypełnienie wzdłuż dolnej krawędzi ryżu. Zaczynając od dolnej krawędzi, powoli zwijać nori w kierunku pustej przestrzeni na górze. Przy użyciu noża do sushi, pokroić zwinięty sushi na mniejsze kawałki. Podawać z wasabi i sosem sojowym.
Kebab
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. jagnięcego, wołowego lub drobiowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej mięty pieprzowej
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 4-6 tortilli lub pita
- Warzywa do podania (np. sałata, pomidor, ogórek)
Wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, kminem rzymskim i miętą pieprzową w dużej misce. Formuj małe kulki mięsa i ugnieć je na dłoniach, aby uzyskać kształt płaskiej kotletki. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni lub grillu i smaż mięso przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze usmażone.
Pokrój warzywa w drobną kostkę. Podgrzej tortille lub pitę w piekarniku lub na suchej patelni. Na każdej tortilli umieść kilka kotletów mięsnych i pokrojone warzywa. Skrop sokiem z cytryny. Zwijaj tortillę lub pitę i podawaj natychmiast.
Bigos
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej mieszanki warzyw (marchew, pietruszka, selery, cebula)
- 500 g mięsa (np. kiełbasa, boczek, karkówka)
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 jagód jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 szklanki wody
- opcjonalnie: suszone grzyby, śliwki suszone
Mięso pokrój na małe kawałki, a kiszoną kapustę i warzywa drobno poszatkuj. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż, aż będzie lekko zarumienione. Dodaj kapustę i mieszankę kiszonych warzyw, wodę, ziele angielskie, jagody jałowca, majeranek oraz suszone grzyby i śliwki suszone (jeśli używasz).
Całość duś przez około 1,5 godziny na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku.
Bigos najlepiej smakuje, gdy zostanie podgrzany po kilku dniach, dlatego warto przygotować go z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Podawaj z ziemniakami lub chlebem.