Włącz radio

Słuchaj nas na 103 FM

Zadzwoń do studia: 222 562 562

Napisz do nas

Włącz radio

Kolorszop

Posiłki w walce z chorobą

Dodano: 2018-06-08 15:06:10

Bez względu na to, ile mamy lat, ile ważymy, jak funkcjonujemy, musimy jeść, by żyć, myśleć, rozwijać się i czuć się dobrze. A co się dzieje z naszym organizmem i jego potrzebami żywieniowymi, gdy jesteśmy chorzy? Dlaczego żywienie medyczne powinno być integralnym elementem opieki zdrowotnej?


Choroba jako stan wyjątkowy dla organizmu, rządzi się też własnymi prawami w sferze odżywiania. Dotychczasowy jadłospis może już nie zdawać egzaminu. Przede wszystkim zwykle w chorobie potrzebujemy więcej białka ze względu na wzmożoną pracę różnych układów w naszym organizmie, z immunologicznym włącznie. W przypadku znacznego wzrostu zapotrzebowania na białko, a może ono się nawet podwoić, trudno sobie wyobrazić, aby chory był w stanie spożyć tę ilość stosując tradycyjną dietę. Jednocześnie organizm domaga się więcej energii, co wiąże się z koniecznością spożywania dodatkowych kalorii. Dlatego też wielu pacjentów narażonych jest na niedożywienie – problem ten dotyczy aż 80-85% pacjentów z rakiem trzustki, do 62% osób po przebytym udarze mózgu, tyle samo u chorych na Alzheimera oraz aż 80% osób cierpiących na chorobę Parkinsona. 

Niedożywienie może negatywnie wpływać na leczenie, opóźniać proces rekonwalescencji, czy też zwiększać ryzyko pojawienia się powikłań. Wsparciem w przypadku osób chorych mogą być wysokokaloryczne i wysokobiałkowe doustne preparaty odżywcze. Eksperci coraz częściej podkreślają, że żywienie medyczne powinno stanowić integralny element opieki zdrowotnej. 

Od poniedziałku 11 czerwca do piątku 15 czerwca po godzinie 13:00 w Radiu Kolor neurolog, dr Aleksandra Karbowniczek z Fundacji „Żyć z chorobą Parkinsona” i Polskiej Akademii Nauk oraz psychoonkolog Adrianna Sobol z Fundacji OnkoCafe – Razem lepiej opowiadają o potrzebach żywieniowych pacjentów onkologicznych i neurologicznych oraz roli opiekuna w walce z chorobą.

Więcej na temat żywienia medycznego można dowiedzieć się na stronie internetowej kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” – www.posilkiwchorobie.pl.

Podziel się: