Włącz radio

Słuchaj nas na 103 FM

Zadzwoń do studia: 222 562 562

Napisz do nas

Włącz radio

Kolorszop

Jak powstaje piwo?

Dodano: 2019-02-11 15:30:46

Jak postaje piwo? Na czym polega praca piwowara?  Czy wysokiej jakości piwo można zrobić w domu? Czy kolor butelki wpływa na jego smak? Od 11 do 15 lutego gościem Pawła Worobieja w "Wieczorze z Kolorem" będzie Adam Czogalla piwowar browaru rzemieślniczego.


Mniej więcej pomiędzy 13000 a 9000 lat p.n.e. ludzie zaczęli poszukiwać innych form pożywienia niż mięso dzikich zwierząt. Rezygnując z koczowniczego trybu życia, coraz częściej osiedlali się w jednym miejscu. Zaczęli uprawiać ziemię, jedząc jej plony i hodować zwierzęta. W tym czasie człowiek nauczył się wyłuskiwać, rozdrabniać w ustach i połykać ziarna dziko rosnących zbóż. Z czasem nauczono się uprawiać zboża, kosić je, oddzielać ziarna bijąc kijami, następnie to ziarno kruszyć między kamieniami,  potem dodawać trochę wody, uklepywać i piec na rozgrzanym kamieniu. W taki sposób przyrządzano chleb już 10000 lat p.n.e.

Wzmianki o złotym trunku pojawiają się w odkryciach archeologicznych w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie, Galii. Rozwój technik browarniczych spotęgował się w średniowieczu wraz z rozwojem dworów miast  i trwa do dziś. 

Od początku lat  90 XX wieku datuje się dynamiczny rozwój polskiego piwowarstwa, który w 2009 roku zaowocował piątym miejscem Polski w Europie i na świecie pod względem spożycia piwa na jednego mieszkańca (około 93 litry), a w roku 2012 miejscem czwartym (98 litrów). Rośnie nie tylko rzesza piwoszy, ale również birofilów, którzy mają okazję na kilkunastu giełdach wymieniać się swoimi eksponatami. Dynamicznie rozwija się również piwowarstwo domowe. W styczniu 2010 r. powstało Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Obok browarów przemysłowych powstaje coraz więcej browarów restauracyjnych, kontraktowych i rzemieślniczych.

Od początku piwnej rewolucji w Polsce w roku 2011, w ciągu kilku lat rynek piwny w Polsce zyskał całkiem nowe oblicze i obecnie można już mówić o dwóch rynkach piwnych – koncernowym i rzemieślniczym, które różnią się od siebie diametralnie.

Podziel się: