Włącz radio

Słuchaj nas na 103 FM

Zadzwoń do studia: 508 999 103

Napisz do nas

Włącz radio

Studio 103

Słynni włoscy Top Chefowie nakarmią warszawiaków już w najbliższy weekend!

Dodano: 2019-06-05 11:33:22

W dniach 7-9 czerwca na terenie warszawskiej Elektrowni Powiśle odbędzie się największy festiwal kuchni włoskiej Aperitivo Time Food Festival. Będzie można spróbować oryginalnych włoskich smaków rodem z Wenecji, Mediolanu i regionu ​Emilia-Romania, a także dań serwowanych przez doskonałych polskich restauratorów specjalizujących się w kuchni włoskiej. Specjalnymi Gośćmi festiwalu, zaproszonymi przez Restaurant Week, będą słynni mistrzowie włoskiej kuchni młodego pokolenia „namaszczeni” przez najsłynniejszego szefa kuchni na świecie Massimo Botturę: Federeico D’Amato z Caffe' Arti E Mestieri - gwiazda włoskiej edycji Top Chef, Marco Galtarossa z Zanze XVI w Wenecji, Dario Guidi z Antica Osteria Magenes z Mediolanu. Goście festiwalowi będą mogli spróbować ich popisowych dań w specjalnych festiwalowych cenach. Zaplanowano także szereg atrakcji – muzyka na żywo, warsztaty ze znanymi  influencerami – Larą Gessler i Wujaszkiem Liestyle.


Festiwal kuchni włoskiej w Elektrowni Powiśle

​W ten weekend, żeby posmakować mistrzowskich dań włoskich mistrzów nie trzeba pokonywać tysięcy kilometrów, by dotrzeć do ich rodzimych restauracji w Mediolanie, Wenecji czy regionie ​​Emilia-Romania. Zagoszczą oni bowiem w Warszawie(pogoda zapowiada się także iście włoska) i będą serwować swoje popisowe dania – wśród nich ​risotto z zielonym groszkiem i różą, szczupak w tradycyjnej, weneckiej marynacie czy ​burger z językiem wołowym, z kremem z czerwonej kapusty i majonezem z tuńczyka oraz tradycyjna zupa Erbazzone z pianą z parmezanu. Podczas imprezy będzie można spróbować także tradycyjnych włoskich dań jak Piadina Romagnola, Tarte Flambée, Bruschetta, Makaron jajeczny Campofilone, Arrancini, Lampredotto czy Tiramisù. Głodnych festiwalowiczów nakarmią także restauracje : Flambéeria, Trattoria Boccone, Leonardo Verde, Tutto Bene, CuliInaria Italiana, Figlia di Papà, ORZO, Quattro Canti, Vaffanapoli i Amuni z Warszawy, oraz Fifne Lody Włoskie, Pan Panini z Poznania, Piec na Szewskiej z Wrocławia. Imprezie towarzyszyć będzie także muzyka na żywo, warsztaty z influencerami – kulinarne z Larą Gessler i fotograficzne z Wujaszkiem Liestyle, będzie można także poznac włoską kulturę aperititivo i spróbować festiwalowego koktajlu.

Aperitivo Time Food Festival – gdzie i kiedy

Festiwal rozpocznie się w Elektrowni Powiśle w piątek 7 czerwca i potrwa do końca weekendu. Pierwszego dnia wystartuje o godzinie 18:00, w sobotę i niedzielę o 13:00 i potrwa do 22:00.Wstęp na festiwal jest darmowy. Za dania festiwalowe zapłacimy od 5 do 35 złotych, będzie też można spróbować koktajli w stylu włoskim. Chętni do spróbowania 3 dań przygotowanych przez włoskich top Chef’ów mogą kupić online voucher za 79 złotych lub na miejscu w festiwalowej cenie – daje on możliwość spróbowania po jednym z popisowych dań w każdej z trzech włoskich restauracji prowadzonych przez słynnych top Chefów zaproszonych na festiwal.


Goście specjalni - trzech mistrzów włoskiej kuchni

Aperitivo Time Food Festival uświetni swoją obecnością trzech słynnych włoskich szefów kuchni, zaproszonych na festiwal przez restaurants Week.

  • Federeico D’Amato z Caffe' Arti E Mestieri z regionu Emilia-Romania - gwiazda  włoskiego kulinarnego show TOP CHEF Italia, syn legendarnych szefów kuchni Fulvii i Gianniego D’Amato, twórców kultowej restauracji „Il Rigoletto”(dwie gwiazdki Michelin), którą rodzina utraciła w trakcie trzęsienia ziemi. Po długim pobycie za granicą, gdzie kształcił się w najlepszych restauracjach na świecie (  „D’O” u szefa Davide Oldani, (1* Michelin) czy w “Le Puits Saint-Jacques” u szefa Bernarda Bach (2** Michelin)) .  Niestety na skutek trzęsienia ziemi, które niemalże całkowicie zniszczyło rodzinną restaurację, zdecydował się na powrót i wsparcie rodziców w odbudowie biznesu. Po latach przejęli restaurację “Caffè arti e Mestieri”, malowniczo zlokalizowaną w sercu Emilia-Romania. Serwują w niej regionalną, włoską kuchnię, kreatywną i pełną pasji, gdzie tradycja i najlepszy produkt, szacunek dla miejsca pochodzenia grają główną rolę. W ten weekend w Elektrowni Powiśle będzie można spróbować jego mistrzowskiego dania: ​​burgera z językiem wołowym, z kremem z czerwonej kapusty i majonezem z tuńczyka oraz tradycyjną zupę Erbazzone z pianą z parmezanu
  • Marco Galtarossa z Zanze XVI w Wenecji - precyzja i kreatywność to największe jego zalety. Absolwent Abano Hospitality School. Terminował i pracował w najsłynniejszych restauracjach włoskich m.in. w Hotelu Excelsior w Wenecji, Cavallino Bianco w Ortisei, restauracji El Molin w Cavalese,  Hotel Europa&Regina w Wenecji czy Villa Feltrinelli. Obecnie szef kuchni w  Zanze XVI w Wenecji  - w murach historycznej Trattoria della Zanze, wzdłuż Fondamenta dei Tolentini, powstało miejsce adresowane do wszystkich, którzy chcą poczuć ducha dawnej Wenecji znajdując na talerzach wyszukaną kuchnię.W ten weekend w Elektrowni Powiśle będzie można spróbować jego mistrzowskiego dania:  ​​risotto z zielonym groszkiem i różą oraz szczupaka w tradycyjnej, weneckiej marynacie
  • Dario Guidi  - szef i właściciel Antica Osteria Magenes,  mediolańskiej restauracji z wielopokoleniową historią i kreatywną, zaskakującą kuchnią inspirowaną lokalnością
    i tradycją. Pasja do gotowania, przekazywana była w jego rodzinie z pokolenia na pokolenie, przez babcię i mamę. Jest kucharzem samoukiem, po krótkim doświadczeniu, zdobytym w gwiazdkowej restauracji, gdzie poznał wyrafinowaną i pełną technik gastronomię, wrócił do rodzinnej Osterii, by rozpocząć nowy rozdział rodzinnego biznesu.  W ten weekend w Elektrowni Powiśle będzie można spróbować jego mistrzowskiego dania: risotto z kaparami z lukrecją

Podziel się:

netgraf.pl
Request Object ( [_requested_with:protected] => [_method:protected] => GET [_protocol:protected] => HTTPS [_referrer:protected] => [_route:protected] => Route Object ( [_callback:protected] => [_uri:protected] => polecamy/r// [_host:protected] => [_regex:protected] => Array ( [title] => .* ) [_defaults:protected] => Array ( [directory] => recommend [controller] => recommend [action] => show ) [_route_regex:protected] => #^polecamy/r/(?P<id>[^/.,;?\n]++)/(?P<title>.*)$#uD ) [_response:protected] => Response Object ( [_status:protected] => 200 [_header:protected] => Http_Header Object ( [storage:ArrayObject:private] => Array ( ) ) [_body:protected] => [_cookies:protected] => Array ( ) [_protocol:protected] => HTTPS ) [_header:protected] => Http_Header Object ( [storage:ArrayObject:private] => Array ( ) ) [_body:protected] => [_directory:protected] => recommend [_controller:protected] => recommend [_action:protected] => show [_uri:protected] => polecamy/r/309/slynni-wloscy-top-chefowie-nakarmia-warszawiakow-juz-w-najblizszy-weekend [_external:protected] => [_params:protected] => Array ( [id] => 309 [title] => slynni-wloscy-top-chefowie-nakarmia-warszawiakow-juz-w-najblizszy-weekend [uri] => polecamy/r/309/slynni-wloscy-top-chefowie-nakarmia-warszawiakow-juz-w-najblizszy-weekend [route] => Route Object ( [_callback:protected] => [_uri:protected] => polecamy/r/<id>/<title> [_host:protected] => [_regex:protected] => Array ( [title] => .* ) [_defaults:protected] => Array ( [directory] => recommend [controller] => recommend [action] => show ) [_route_regex:protected] => #^polecamy/r/(?P<id>[^/.,;?\n]++)/(?P<title>.*)$#uD ) ) [_get:protected] => Array ( ) [_post:protected] => Array ( ) [_cookies:protected] => Array ( ) [_client:protected] => Request_Client_Internal Object ( [_previous_environment:protected] => [_cache:protected] => [_allow_private_cache:protected] => [_request_time:protected] => [_response_time:protected] => 1675581965 ) ) </div> </body> </html>