Oprócz wyjątkowych seansów gotowania na żywo, szefowie kuchni przedstawią sekrety przygotowywania najbardziej znanych potraw wielkanocnych – tak, by zdołały zachwycić wszystkich zgromadzonych smakoszy. Zapraszamy także na wspólny posiłek przy wielkim stole. Nie zabraknie również niespodzianek dla najmłodszych.
„Nie wszyscy wiedzą, że prawosławna Wielkanoc – ukraińska Pascha – odbywa się tydzień po naszej. Świętowanie jej to odmienne tradycje, inne potrawy, ale ta sama radość, życzliwość, nadzieja i wzajemność. Chcąc dać okazję do poznania się tych dwóch bliskich sobie, ale jednak różniących się kultur, postanowiliśmy zaprosić Polaków i Ukraińców do wspólnego stołu. Dlatego wymyśliliśmy »Smak Warszawy dla Ukrainy« – charytatywno-integracyjne wydarzenie, które da nam okazję do spotkania i dowiedzenia się więcej o naszych sąsiadach” – mówi Marcin Nowacki, wiceprezes organizującego wydarzenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.
W gronie zaproszonych do wspólnego gotowania znaleźli się m.in. Katarzyna Bosacka i Oliwia Bernady, Agnieszka Kręglicka z rodziną, Jan Kuroń i zastępca prezydenta miasta stołecznego Warszawy Michał Olszewski, Matteo Brunetti i zespół Pectus, Dimitrij Babak z restauracji Baczewski oraz Michał Toczyłowski i Jarosław Kret.
„W menu, które dla Państwa przygotowali, znajdziemy: faszerowane jajka, kiełbasę białą zapiekaną w piwie, sałatkę jarzynową, pastę alla sorrentina, tradycyjny ukraiński barszcz na uszach wieprzowych, żurek (wegański i z kiełbasą), sernik ukraiński, sernik z sosem wiśniowym oraz wielkanocną paschę” – dodaje Marcin Nowacki.
Polsko-ukraińską Wielkanoc poprowadzi Paweł Loroch – dziennikarz, krytyk i juror kulinarny, gwiazda Gastrofazy w AntyRadiu.
Wydarzenie objął swoim Honorowym Patronatem Rafał Trzaskowski, prezydent miasta stołecznego Warszawy. Organizatorem tego charytatywnego eventu jest Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, natomiast gospodarzem – CBR Events, zarządca Hali Gwardii.