Wydarzyło się coś ważnego?

Soda oczyszczona dobra na (prawie) wszystko

fot. Canva

Soda oczyszczona to wszechstronny środek czyszczący, który radzi sobie z większością popularnych zabrudzeń, jak tłuszcze, resztki jedzenia czy osady z sadzy.

Kilka łyżek sody zdziała cuda

Aby usunąć przypaleniznę z garnka, wystarczy wsypać 2 czubate łyżki sody, dodać 1–2 łyżki wody i rozprowadzić powstałą pastę, a następnie zostawić ją na kilka godzin lub na noc i na koniec wyszorować. Z tłuszczem poradzi sobie mieszanka łyżki sody i 3 łyżek wody, którą wyczyścimy kuchenkę, mikrofalówkę, piekarnik, blachę, zlew, kafelki i lodówkę. Trudne plamy, w tym ślady po flamastrach, zacieki z farby oraz plamy z soku, można usunąć, mieszając sodę z wodą na wodnistą papkę i przecierając powierzchnię unurzaną w niej miękką szmatką bądź gąbką.

Usunie nieprzyjemne zapachy

Soda oczyszczona skutecznie neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Aby odświeżyć lodówkę, wystarczy wsypać czubatą łyżkę sody do szklanki wody i przetrzeć wnętrze lodówki, a po godzinie przetrzeć ją mokrą, a następnie suchą szmatką. W pomieszczeniach można postawić miskę z sodą i opcjonalnie dodać kilkanaście kropli ulubionych olejków eterycznych. W ten sposób odświeżymy przestrzeń, np. łazienkę lub szafę.

Odświeży obuwie

Soda oczyszczona doskonale sprawdza się w odświeżaniu butów. Aby odświeżyć buty, wsyp po łyżce sody do każdego buta i pozostaw na noc, a rano wytrzep sodę i usuń resztki odkurzaczem. W celu wyczyszczenia gumowych fragmentów butów wymieszaj łyżkę sody z łyżką wody i wyszoruj buty za pomocą szmatki, gąbki lub szczoteczki do zębów. Jeśli zabrudzenia są duże, zostaw mieszankę na kilka minut, a następnie ponownie wyszoruj i usuń resztki wilgotną szmatką.

W kulinariach też się sprawdzi

Soda oczyszczona ma również swoje kulinarne zastosowania, przede wszystkim jako składnik proszku do pieczenia. Gotowe proszki do pieczenia w większości składają się z sody oczyszczonej i kwaśnego aktywatora. Na łyżeczkę proszku przypada jedna czwarta łyżeczki sody, a ocet jabłkowy, dodany w ilości co najmniej dwa razy większej niż soda, zapewnia skuteczną reakcję spulchniającą, krótko przed włożeniem ciasta do piekarnika.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.