Dlaczego warto suszyć żywność?
Suszenie żywności to bardzo popularna metoda na przedłużenie jej przydatności do spożycia. Najczęściej mamy kontakt z suszonymi owocami i grzybami, ale można suszyć też inne produkty, np. ryby, mięso lub warzywa.
Suszenie żywności ma wiele zalet – dzięki niemu produkty nie psuja się, nie gniją i nie pleśnieją – możemy z nich korzystać dłużej. Na pewno docenią to osoby posiadające własne ogrody lub działki – trudno w krótkim czasie wykorzystać wszystkie jabłka, gruszki, śliwki czy pomidory, ale można je zasuszyć i cieszyć się nimi przez całą zimę.
Suszona żywność zawiera znacznie więcej witamin i minerałów w porównaniu do świeżej o tej samej wadze. Oznacza to, że jeśli zależy nam na skoncentrowanej bombie odżywczej, która zajmie niewiele miejsca – np. podczas górskich wędrówek – lepiej zjeść porcję suszonych jabłek niż jedno świeże.
Suszone owoce, warzywa i grzyby są bezcenne w sezonie zimowym. Owoce można serwować domownikom zamiast chipsów i innych niezdrowych przekąsek. Warzywa i grzyby można użyć do przyrządzania dań na ciepło.
Warto też pamiętać, że susząc żywność, zapobiegamy jej wyrzucaniu, co bardzo mocno wpisuje się w modny obecnie trend zero waste. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: 7 powodów dla których powinnaś mieć suszarkę do owoców w swojej kuchni.
Tradycyjne metody suszenia żywności
Metody suszenia żywności były udoskonalane przez stulecia. Początkowo wykorzystywano słońce i wiatr, jednak temu sposobowi daleko do doskonałości.
Kolejnym etapem było suszenie ciepłym powietrzem, najpierw nad ogniskiem, później przy piecach i kuchniach węglowych. Tu już można było oczekiwać lepszych efektów, jednakże takie suszenie było długotrwałe i zmuszało do trzymania ognia w palenisku nawet w gorące letnie dni, co na pewno nie było komfortowe.
W pewnym stopniu problem rozwiązały piekarniki gazowe i elektryczne, jednakże suszenie w nich także trwa długo i jest dość kosztowne. Plusem jest wysoka skuteczność – suszenie w piekarnikach jest bardzo efektywne i często wykorzystywane także dziś. Jednak za najtańsze i najlepsze rozwiązanie trzeba uznać domowe suszarki do żywności.
Suszarka do żywności – tak wysuszysz szybko, dokładnie i bezpiecznie
Suszarka do żywności to stosunkowo nieduże urządzenie, na które na pewno znajdzie się miejsce w każdym domu. To za jej pomocą można wysuszyć żywność dokładnie, bezpiecznie i tanio. Nic się nie zmarnuje, nie zapłacimy dużo za prąd, nie będziemy zmuszeni zostawiać włączonego piekarnika gazowego na całą noc, co na pewno nie byłoby dobrym rozwiązaniem.
Zanim kupisz suszarkę do żywności, sprawdź:
– jaką ma pojemność lub z ilu sit się składa – od tego zależy, jak dużą porcję możesz zasuszyć jednorazowo;
– jaka jest jej temperatura pracy suszarki i czy można ją regulować. Suszarka o stałej temperaturze suszenia zapewne będzie tańsza, ale mniej funkcjonalna. Suszenie mięsa i ziół w ten sam sposób raczej nie gwarantuje sukcesu;
– czy sita są przezroczyste – to wbrew pozorom nie estetyczny dodatek i designerska ciekawostka, ale bardzo funkcjonalne rozwiązanie. Dzięki niemu można na bieżąco monitorować postępy w suszeniu bez wyłączania i otwierania suszarki.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY