Z okazji Tłustego Czwartku na Woli wybrano najlepszego pączka w wersji fit. O ten tytuł konkurowały kucharki i kucharze ze wszystkich publicznych, wolskich przedszkoli i ich mali pomocnicy. Wszyscy oni przywieźli swoje wypieki do placówki „Przy Zielonym Wzgórzu”, gdzie w ślepym teście jury oceniło ich smak, zapach, konsystencję i wygląd.
Pączek w wersji fit? Brzmi nietypowo, ale w ramach konkursu postanowiliśmy nieco przełamać konwenanse. I udało się – można zrobić pączka, który nie musi być smażony w głębokim tłuszczu, a smakuje naprawdę wybornie – mówi Agnieszka Kozłowska, dyrektorka przedszkola „Przy Zielonym Wzgórzu”.
Kucharki i kucharze w przedszkolach wypiekli pączki w piecu konwekcyjno-parowym, a dzieci udekorowały pączki i wykonali karty do książki kucharskiej z przepisami zapisanymi wierszem. Z kolei w jury zasiedli: mistrzowie cukiernictwa – Jerzy Waldemar Zosicz z cukierni Zosicz i Sylwia Tomaszkiewicz z cukierni Zagoździński; Magda Huszno, Ola Kurban i Ewa Molenda, odpowiednio z Rady Dzielnicy, Młodzieżowej Rady Dzielnicy i Wolskiej Rady Seniorów; burmistrz Krzysztof Strzałkowski i zastępczyni burmistrza Grażyna Orzechowska-Mikulska.
Ostatecznie wyłonili oni zwycięzców:
- I miejsce – Przedszkole nr 350 „Jaśminowy Gaj”
- II miejsce – Przedszkole nr 289
- III miejsce – Przedszkole nr 134
Laureatki I miejsca otrzymały nagrody pieniężne, a dzieci i pracownicy przedszkoli, które wzięły udział w konkursie – upominki.
Wybór był trudny, bo wszystkie pączki były bardzo ciekawe optycznie i smakowo. Nie znaliśmy twórców wypieków, ponieważ nazwy przedszkoli zostały ukryte pod numerami. Kierowaliśmy się subiektywną oceną. Na pewno było to też ciekawe doświadczenie dla dzieci – przyznaje Ewa Molenda z Wolskiej Rady Seniorów.
Przepis na najlepszego wolskiego pączka
Dzieci ze zwycięskiego przedszkola udostępniły swój napisany wierszem przepis:
Do ciepłego mleka drożdże dodały,
z mąką, jajkiem, cukrem razem wymieszały.
Później roztopione masło dołożyły,
na godzinę odstawiły.
Ciasto rosło, bo mu ciepło,
żeby z miski nie uciekło,
na stolnicę je wyjęły
i do pracy w mig się wzięły.
Kółka sprawnie wycinały,
marmoladą nadziewały
i do pieca je wkładały.
A na koniec – ale heca!
Wyszedł wolski pączek z pieca!
Przedszkole nr 350 „Jaśminowy Gaj”
Składniki:
10 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 370 g mąki pszennej, 50 g cukru,
1 łyżeczka soli, 3 jajka, 170 g miękkiego masła. Lukier: marmolada, biała czekolada, kandyzowana skórka z pomarańczy.