W tym przedszkolu powstał najlepszy fitPączek po wolsku. Znamy przepis

fot. um.warszawa.pl

Z okazji Tłustego Czwartku na Woli wybrano najlepszego pączka w wersji fit. O ten tytuł konkurowały kucharki i kucharze ze wszystkich publicznych, wolskich przedszkoli i ich mali pomocnicy. Wszyscy oni przywieźli swoje wypieki do placówki „Przy Zielonym Wzgórzu”, gdzie w ślepym teście jury oceniło ich smak, zapach, konsystencję i wygląd.

Pączek w wersji fit? Brzmi nietypowo, ale w ramach konkursu postanowiliśmy nieco przełamać konwenanse. I udało się – można zrobić pączka, który nie musi być smażony w głębokim tłuszczu, a smakuje naprawdę wybornie – mówi Agnieszka Kozłowska, dyrektorka przedszkola „Przy Zielonym Wzgórzu”. 

Kucharki i kucharze w przedszkolach wypiekli pączki w piecu konwekcyjno-parowym, a dzieci udekorowały pączki i wykonali karty do książki kucharskiej z przepisami zapisanymi wierszem. Z kolei w jury zasiedli: mistrzowie cukiernictwa – Jerzy Waldemar Zosicz z cukierni Zosicz i Sylwia Tomaszkiewicz z cukierni Zagoździński; Magda Huszno, Ola Kurban i Ewa Molenda, odpowiednio z Rady Dzielnicy, Młodzieżowej Rady Dzielnicy i Wolskiej Rady Seniorów; burmistrz Krzysztof Strzałkowski i zastępczyni burmistrza Grażyna Orzechowska-Mikulska.

Ostatecznie wyłonili oni zwycięzców:

  • I miejsce – Przedszkole nr 350 „Jaśminowy Gaj”
  • II miejsce – Przedszkole nr 289
  • III miejsce – Przedszkole nr 134

Laureatki I miejsca otrzymały nagrody pieniężne, a dzieci i pracownicy przedszkoli, które wzięły udział w konkursie – upominki.

Wybór był trudny, bo wszystkie pączki były bardzo ciekawe optycznie i smakowo. Nie znaliśmy twórców wypieków, ponieważ nazwy przedszkoli zostały ukryte pod numerami. Kierowaliśmy się subiektywną oceną. Na pewno było to też ciekawe doświadczenie dla dzieci – przyznaje Ewa Molenda z Wolskiej Rady Seniorów.

Przepis na najlepszego wolskiego pączka

Dzieci ze zwycięskiego przedszkola udostępniły swój napisany wierszem przepis: 

Do ciepłego mleka drożdże dodały,

z mąką, jajkiem, cukrem razem wymieszały.

Później roztopione masło dołożyły,

na godzinę odstawiły.

Ciasto rosło, bo mu ciepło,

żeby z miski nie uciekło,

na stolnicę je wyjęły

i do pracy w mig się wzięły.

Kółka sprawnie wycinały,

marmoladą nadziewały

i do pieca je wkładały.

A na koniec – ale heca!

Wyszedł wolski pączek z pieca!

Przedszkole nr 350 „Jaśminowy Gaj”

Składniki:

10 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 370 g mąki pszennej, 50 g cukru,

1 łyżeczka soli, 3 jajka, 170 g miękkiego masła. Lukier: marmolada, biała czekolada, kandyzowana skórka z pomarańczy.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.