Wegetarianizm a weganizm – czym się różnią?

fot. artykuł sponsorowany

Czym jest wegetarianizm?

Wegetarianizm to dieta bez mięsa, lecz zawierająca jednocześnie inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Wówczas osoba odżywiająca się tym sposobem może spożywać jajka, mleko, sery czy masło, a jedynie ogranicza wszelkiego rodzaju mięso. Warto tu jednak podkreślić, że część wegetarian dopuszcza spożywanie ryb. Wiele lekarzy i dietetyków podkreśla, że przy diecie ubogiej w mięso niezwykle ważne jest, aby była ona zbilansowana, a witaminy i minerały, których nie można dostarczyć organizmowi normalnie, powinny być suplementowane. Osoby przestrzegające niejedzenia mięsa powinny też regularnie poddawać się badaniom krwi:

  • żelaza
  • ferrytyny, czyli tzw. zasobów żelaza
  • witaminy B12
  • witaminy D
  • wapnia
  • białka
  • elektroitów
  • glukozy

Kim jest weganin?

Ponieważ wegetarianizm i weganizm brzmią bardzo podobnie, wiele osób nie wie, że są to dwie oddzielne diety. Weganizm jest najprościej rzecz ujmując radykalną wersją wegetarianizmu, gdyż weganin nie tylko rezygnuje z mięsa w swojej diecie, ale wyklucza on wszystkie inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania wymaga dużego poświęcenia, bowiem kuchnia wegańska nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu. Osoby stosujące weganizm powinny również regularnie się badać i oprócz wymienionych wyżej badań, wykonywać również te na albuminę oraz homocysteinę.

Wady i zalety stosowania powyższych diet

Od dawna dyskutuje się nad tym czy ograniczenie lub całkowita rezygnacja z produktów zwierzęcych jest zdrowa. Przeciwnicy tego ruchu uważają, że skoro rasa ludzka od zawsze żywiła się między innymi mięsem, to nie powinno to ulegać zmianie. Organizm ludzki potrzebuje bowiem białka, a jego idealnym źródłem wydają się być właśnie zwierzęta. Dlatego osoby rezygnujące z tego powinny regularnie się badać i suplementować odpowiednie witaminy i minerały. 

Do zalet weganizmu i wegetarianizmu należą natomiast:

  • lepsze samopoczucie, gdyż jest to dieta dużo lżejsza
  • zmniejszenie śladu węglowego 
  • obniżenie cholesterolu i ciśnienia tętniczego
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy rozwoju chorób nowotworowych

Rezygnacja z produktów zwierzęcych może być zdrowa jeśli tylko wykonujemy regularne badania i suplementujemy odpowiednio nasz organizm.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY 

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.