Czym jest wegetarianizm?
Wegetarianizm to dieta bez mięsa, lecz zawierająca jednocześnie inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Wówczas osoba odżywiająca się tym sposobem może spożywać jajka, mleko, sery czy masło, a jedynie ogranicza wszelkiego rodzaju mięso. Warto tu jednak podkreślić, że część wegetarian dopuszcza spożywanie ryb. Wiele lekarzy i dietetyków podkreśla, że przy diecie ubogiej w mięso niezwykle ważne jest, aby była ona zbilansowana, a witaminy i minerały, których nie można dostarczyć organizmowi normalnie, powinny być suplementowane. Osoby przestrzegające niejedzenia mięsa powinny też regularnie poddawać się badaniom krwi:
- żelaza
- ferrytyny, czyli tzw. zasobów żelaza
- witaminy B12
- witaminy D
- wapnia
- białka
- elektroitów
- glukozy
Kim jest weganin?
Ponieważ wegetarianizm i weganizm brzmią bardzo podobnie, wiele osób nie wie, że są to dwie oddzielne diety. Weganizm jest najprościej rzecz ujmując radykalną wersją wegetarianizmu, gdyż weganin nie tylko rezygnuje z mięsa w swojej diecie, ale wyklucza on wszystkie inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania wymaga dużego poświęcenia, bowiem kuchnia wegańska nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu. Osoby stosujące weganizm powinny również regularnie się badać i oprócz wymienionych wyżej badań, wykonywać również te na albuminę oraz homocysteinę.
Wady i zalety stosowania powyższych diet
Od dawna dyskutuje się nad tym czy ograniczenie lub całkowita rezygnacja z produktów zwierzęcych jest zdrowa. Przeciwnicy tego ruchu uważają, że skoro rasa ludzka od zawsze żywiła się między innymi mięsem, to nie powinno to ulegać zmianie. Organizm ludzki potrzebuje bowiem białka, a jego idealnym źródłem wydają się być właśnie zwierzęta. Dlatego osoby rezygnujące z tego powinny regularnie się badać i suplementować odpowiednie witaminy i minerały.
Do zalet weganizmu i wegetarianizmu należą natomiast:
- lepsze samopoczucie, gdyż jest to dieta dużo lżejsza
- zmniejszenie śladu węglowego
- obniżenie cholesterolu i ciśnienia tętniczego
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy rozwoju chorób nowotworowych
Rezygnacja z produktów zwierzęcych może być zdrowa jeśli tylko wykonujemy regularne badania i suplementujemy odpowiednio nasz organizm.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY