Włącz radio

Słuchaj nas na 103 FM

Zadzwoń do studia: 222 562 562

Napisz do nas

Włącz radio

Kolorszop

Naukowcy z SGGW stworzyli... suszony miód!

Dodano: 2019-08-14 08:40:19
fot. Pixabay
fot. Pixabay

Miód w proszku - taki innowacyjny produkt stworzyli naukowcy z SGGW.

Miód w proszku, który wyprodukowali naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zawiera ponad 70% naturalnego miodu. Reszta to... mleko w proszku.

- Te, które nam się udało otrzymać, naprawdę przypominają w smaku tradycyjny miód. Dłuższa jest trwałość takiego produktu. Badamy też właściwości odżywcze. Zawartość polifenoli i aktywność enzymatyczna są bez zmian - przekonuje dr Katarzyna Samborska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW.

Katarzyna Samborska dodaje, że suchy miód znajdzie zastosowanie przede wszystkim w przemyśle. 

- W przemyśle jest na to ogromne zapotrzebowanie. Łatwiejsza jest higiena na linii produkcyjnej, przechowanie takiego produktu. Taki miód może być też wykorzystany w produktach instant - tłumaczy.

Miód jest produktem, który do tej pory bardzo trudno było wykorzystać w przemyśle ze względu na jego kleistą konsystencję. Sproszkowany produkt można dodać np. do wyrobów cukierniczych, ale nadaje się też do produktów mięsnych jako dodatek przedłużający przydatność do spożycia.

ap

Podziel się: