Włącz radio

Słuchaj nas na 103 FM

Zadzwoń do studia: 222 562 562

Napisz do nas

Włącz radio

Kolorszop

Jajecznica z pokrzywy? O tym mówią na spacerach dendrologicznych

Dodano: 2019-08-25 10:03:33
fot. Pixabay
fot. Pixabay

O tym, że kwiaty i krzewy są wykorzystywane w lecznictwie wiadomo nie od dziś. Nie każdy jednak wie, jak wiele z nich można wykorzystać w kuchni.

Soki z kwiatów czarnego bzu, lipy, czy akacji, to coś co zna każdy z nas. Są jednak kwiaty, które można wykorzystać w zupełnie inny sposób.

"Wystarczy się rozejrzeć"

Beata Tarnawa z Klubu Gaja podkreśla, że rośliny z jakich można przygotować wyśmienite dania w naszej kuchni, w Warszawie można znaleźć na każdym kroku.

- Mamy na pewno w Warszawie różę dziką, która jest świetnym dostarczycielem witaminy C. Możemy z niej robić herbatkę, z płatków róży można robić przetwory. Mamy ogórecznika, derenie. W Warszawie mamy dużo krzewów i drzew, których dobro możemy wykorzystać w naszej kuchni.



Jajecznica z pokrzywy

Jedną z roślin, która idealnie nadaje się do wielu potraw jest pokrzywa.

- Po pierwsze pyszna i bardzo zdrowa zupa z pokrzywy. Używamy ją po prostu jak szpinak. Kroimy, przyprawiamy, gotujemy. Możemy ją przyprawić tak jak lubimy: po śródziemnomorsku, po polsku, po azjatycku. Możemy z niej zrobić też naleśniki, czy nawet jajecznice! No pokrzywa jest po prostu genialna! - tłumaczy Tarnawa.

Takich i innych ciekawostek Warszawiacy mogą się dowiedzieć podczas "Spacerów dendrologicznych" organizowanych przez Klub Gaja i Urząd Miasta.

Najbliższe takie warsztaty odbędą się w niedzięle 25 sierpnia w parku przy Służewieckim Domu Kultury. Kolejne - 15 września.



az

Podziel się: