Nowe miejsce na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy ma stać się "handlowym sercem miasta" i nawiązywać do historii Hali Gwardii. Ma zostać przywrócona funkcja targu z dobrej jakości żywnością oraz stoiskami kulinarnymi.
– To miejsce ma ogromny potencjał. Cieszymy się, że powstanie tutaj handlowe serce stolicy ze swoim unikalnym klimatem. Zaczynamy przywracać to miejsce warszawiakom - mówi wicprezydent, stolicy Michał Olszewski.
W hali ma powstać około 100 miejsc wystawienniczych. Do współpracy mają zostać zaproszeni producenci z Mazowsza, ale także z innych regionów Polski. Kluczowe będzie pochodzenie produktów, które mają być ekologiczne. W ofercie targowiska nie zabraknie strefy z produktami bio, żywności bezglutenowej oraz kompletnej oferty dla
wielbicieli kuchni roślinnej.
Powstania też strefa kulinarna, która będzie podzielona na 20 stanowisk oraz wspólną część jadalną. Mają być tam serwowane danie z różnych części świata. Hala Gwardii ma być też miejscem spotkań, dlatego nowi gospodarze będą organizować liczne wydarzenia, imprezy okolicznościowe i animacje kulturalne.
Hala Gwardii powstała prawie 120 lat temu i w formie targowiska działała do czasu wybuchu II wojny światowej.
łj