Po zakończeniu Świąt Wielkanocnych często zostaje nam dużo jedzenia. Często kupujemy więcej, niż potrzebujemy i gotujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Ale istnieje sposób, aby podzielić się tym jedzeniem z innymi – możemy skorzystać z jadłodzielni.
Jedna z takich jadłodzielni znajduje się tuż przy stacji metra Imielin w Warszawie. Tam, do zostawiania nadmiarowego jedzenia zachęca nas pani Monika, która rozmawiała z reporterką Radia Kolor, Anną Bielecką.
Posłuchaj ⬎
Jadłodzielnie są często odwiedzane przez osoby, którym trudno jest codziennie zapewnić sobie jedzenie. Tak jak Pani Wanda, która regularnie korzysta z jadłodzielni.
Posłuchaj ⬎
Z pewnością trudności pani Wandy nie są odosobnionym przypadkiem. Zatem, jeżeli tylko zostało wam nieco więcej świątecznego jedzenia niż trzeba – już wiecie, gdzie macie się kierować.
Jakie produkty zostawiać w jadłodzielniach?
TAK:
- Produkty, które nadają się do spożycia.
- Produkty, których data przydatności „najlepsze przed” minęła, ale nadal są spożywalne.
- Artykuły spożywcze zapakowane lub umieszczone w pojemnikach.
- Dania domowe, takie jak ciasta czy zupy, pod warunkiem, że są odpowiednio zapakowane i opisane.
- Produkty mleczne, takie jak sery czy jogurty.
NIE:
- Świeże mięso.
- Produkty mleczne pochodzące z surowego mleka.
- Potrawy zawierające surowe jaja, jak kremy czy majonezy.
- Otwarte opakowania produktów.
- Produkty wymagające chłodzenia, które były przechowywane poza lodówką przez dłuższy czas.
- Produkty, których termin przydatności do spożycia minął.
- Zepsute, spleśniałe lub nieświeże produkty.
- Produkty, które miały kontakt z odpadami lub były umieszczone w kontenerach na śmieci.
Gdzie znaleźć jadłodzielnię w Warszawie?
Najprościej będzie skorzystać z mapy skupiającej w jednym miejscu kilka podobnych inicjatyw.
Miasto oferuje również oficjalną listę jadłodzielni, dostępną tu.