W środę 4 września w samo południe po raz pierwszy zostały otwarte drzwi nowego Muzeum Czekolady na warszawskim Kamionku. Na zwiedzających oprócz wystawy czekało mnóstwo zapachów i smaków.
Czekoladowa fontanna wita pierwszych gości Muzeum Fabryki E Wedel. Interaktywna wystawa pokazuje historię firmy, fabryki, powstawania czekolady i wiele więcej. Jak dowiadujemy się na stronie Muzeum, podczas zwiedzania można dotykać eksponatów, podglądać, podsłuchiwać, podjadać, oblizywać palce, co jest prawdziwą gratką dla ciekawskich smakoszy czekolady. Na takie zwiedzanie wybrała się reporterka Radia Kolor, Sonia Dąbrowska.
Tak o wystawie opowiadali Robert Zydel, dyrektor Muzeum i Marta Maroka, kuratorka Muzeum
Co nas czeka w Muzeum
Jednym z najpopularniejszych produktów fabryki Wedla jest Ptasie Mleczko i to właśnie jemu poświęcone jest całe pomieszczenie. Pokój Ptasiego Mleczka intensywnie pachnie czekoladą, na suficie unoszą się chmurki, a rozsiąść się można na wygodnych kanapach w kolorach tego wedlowskiego przysmaku.
Jesteśmy w miejscu, które zostało zaprojektowane tak, aby oddać to, co czują ludzie zajadający się Ptasim Mleczkiem – tak to pomieszczenie opisał Robert Zydel. To tylko jedna z wielu czekoladowych atrakcji, jakie kryją się w gmachu nowego Muzeum, które organizuje również warsztaty, na które zapraszane są osoby w każdym wieku.
Godziny otwarcia
Muzeum jest czynne przez 7 dni w tygodniu od 10:00 do 20:00. Preferowane są wycieczki grupowe do maksymalnie 30 uczestników. Ostatnia grupa danego dnia wchodzi o 18:15. Muzeum jest dostępne dla osób z różnymi niepełnosprawnościami, o czym można przeczytać na ich stronie internetowej.