Kawa to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych napojów, zwłaszcza o poranku. Ekspresy do jej parzenia posiadamy nie tylko w domach, ale również w biurach, a nierzadko zdarza się, że ten aromatyczny napój zamawiamy też w kawiarniach. Niezależnie od miejsca zastosowania i ilości parzonych kaw, te wszystkie urządzenia łączy jedno – o ekspres do kawy trzeba dbać i go odkamieniać! Jak szybko twarda woda może zniszczyć ekspres do kawy?
Aromatyczna kawa jest tym, po co wielu z nas z chęcią sięga każdego poranka. Aby zaparzyć tą idealną należy zastosować nie tylko odpowiedni rodzaj ziaren, ale również wodę o określonej jakości. To bardzo istotne, ponieważ właśnie woda stanowi ponad 90% naparu i może wspomagać lub zakłócać uwalnianie ekstraktów i aromatów. Przy wyborze wody do parzenia kawy należy zwrócić uwagę na takie właściwości, jak: TDS, odczyn pH, ale przede wszystkim stopień twardości wody. Ten ostatni czynnik ma niemały wpływ nie tylko na sam napój, ale i na urządzenie, w którym się go przyrządza. Przez twardą wodę ekspres do kawy może bardzo szybko ulec awarii, choćby był wykonany w najlepszy sposób, z najlepszych materiałów.
Kilka słów przypomnienia o twardej wodzie
Twarda woda jest zjawiskiem występującym na terenie całej Polski. Na tą wartość w dużej mierze składa się ilość jonów wapnia i magnezu oraz innych substancji. Choć nie potwierdzono, aby twarda woda miała negatywny wpływ na organizm, to jednak istnieje cała masa dowodów na to, że jest w stanie doprowadzić do awarii instalacji sanitarnej, kotła grzewczego bądź użytkowanego AGD. Wszystko przez to, że korzystanie z niej skutkuje wytrącaniem osadu (zwłaszcza na elementach podgrzewających wodę), zwanego powszechnie kamieniem kotłowym.
Obecnie na walkę z twardą woda decyduje się coraz więcej gospodarstw domowych, a instalację zmiękczacza wody planują już w trakcie projektu. Wynika to z faktu, że korzystanie z wody o wysokim stopniu twardości przynosi wiele kłopotów w małym gospodarstwie domowym.
Ten artykuł skupia się na problemie obecnym w wielu gospodarstwach domowych, ale też biurach oraz w sektorze gastronomicznym. Twarda woda to bardzo często powód awarii ekspresu do kawy. Dowiesz się nie tylko o tym, co dokładnie powoduje twarda woda, ale też poznasz rozwiązania, które zapobiegną potrzebie kosztownego serwisu lub wymiany ekspresu na nowy.
Słowa eksperta: „W wodach naturalnych przewagę stanowią jony magnezowe i wapniowe, dlatego ich łączne stężenie stało się z biegiem czasu miarą stopnia twardości wody”. Źródło: https://www.filtry-do-wody.info/blog/kalkulator-twardosci-wody/
Jak twarda woda oddziałuje na ekspres do kawy?
Twarda woda ma bardzo negatywny wpływ na stan techniczny ekspresów do kawy, o czym często informują sami producenci. Obecnie wiele automatycznych ekspresów do kawy posiada funkcję informowania o potrzebie zastosowania serwisu czy konserwacji. Od nas zależy czy go uruchamiamy, czy też pomijamy. Im częściej go odwlekamy w czasie, tym większych konsekwencji możemy się spodziewać. Brak uruchamiania funkcji samooczyszczenia i regularnego odkamieniania skutkuje:
· O wiele gorszą jakością zaparzanej kawy. Często zdarza się, że na początku jesteśmy zachwyceni smakiem przygotowanej przez ekspres kawy, a z czasem smakuje nam coraz mniej i wygląda coraz gorzej
· Wewnątrz ekspresu do kawy odkłada się nie tylko kamienny osad, ale również tłuszcze z kawy i mleka. Brak odpowiedniego czyszczenia może skończyć się nie tylko przytykaniem przewodów i uszczelek, mniejszą wydajnością, ale nawet rozwojem niepożądanej flory bakteryjnej, groźnej dla człowieka
· Wszechobecny osad wewnątrz ekspresu do kawy może też przyspieszać rozwój korozji elementów. Pod kamieniem oraz tłuszczami może szybciej dochodzić do rozwoju korozji i wyniszczania komponentów
Co należy czyścić w ekspresie o kawy?
Wszystko znajdziemy w instrukcji obsługi. Zasadniczo jednak regularnemu czyszczeniu powinny podlegać następujące elementy:
· Obwody mleczne – praktycznie po każdym użyciu
· Opróżnianie tacki ociekowej – najlepiej codziennie
· Mycie bloku zaparzacza – średnio co 2 tygodnie
· Mycie obwodów kawy – co miesiąc
· Opróżnianie pojemnika na fusy – każdego dnia
Oprócz wymienionych czynności bardzo ważną stanowi odkamienianie ekspresu do kawy.
Czego użyć do odkamieniania ekspresu do kawy?
W pierwszej kolejności należy zorientować się co rekomenduje sam producent posiadanego przez nas ekspresu do kawy. Jeśli jest taka możliwość, warto wykorzystać jego preparaty. Wtedy mamy pewność, że nie naruszą one struktury komponentów wewnątrz i nie będą wchodziły z nimi w żadne reakcje. Na rynku możemy znaleźć różne preparaty do odkamieniania ekspresów do kawy. Są one najczęściej dostępne w postaci płynów lub tabletek. Większość należy wlać do zbiornika z wodą, rozpuścić i uruchomić tryb parzenia kawy aż do przelania całej wody. Następnie przeczyścić czystą wodą.
A co z domowymi sposobami jak ocet, kwasek cytrynowy czy soda oczyszczona? Tego w przypadku ekspresów do kawy lepiej unikać. O ile zadziała to fenomenalnie w przypadku chęci pozbycia się kamienia przy mniej skomplikowanych strukturach, jak na przykład czajnik elektryczny, tak tutaj może to spowodować usterkę. Użycie tych substancji może narazić na zniszczenie bardziej delikatne komponenty wykonane z tworzyw sztucznych. Przez nie na awarię może znacznie bardziej być narażony zaparzacz oraz rurki doprowadzające wodę. Odkamieniacze nie są drogie, dlatego lepiej nie ryzykować.
Jak często należy odkamieniać ekspres do kawy?
Niektóre modele ekspresów do kawy również nas o tym poinformują. Regularność odkamieniania należy uzależnić od stopnia twardości użytkowanej wody. W przypadku korzystania z wody twardej i bardzo twardej proces ten najlepiej jest powtarzać co 2-3 tygodnie. Przy wodzie miękkiej wystarczy to robić raz na 1,5-2 miesiące. Inne źródła polecają, aby odkamieniać urządzenie co 5 kilogramów zaparzonej kawy.
A może wygodniej dzięki uzdatnianiu wody?
Odkamienianie ekspresu do kawy jest dodatkowym obowiązkiem, o którym trzeba pamiętać. Można to robić ze znacznie mniejszą regularnością i cieszyć się o wiele lepszym smakiem i bogatszym aromatem domowej kawy, jeśli zdecydujemy się na odpowiednie przygotowanie wody. Można to zrobić z zastosowaniem uzdatniania wody. Do wyboru są rozwiązania centralne (na cały dom) i punktowe.
Zacznijmy od tych na cały dom. Skuteczna i wydajna redukcja twardości wody jest możliwa z zastosowaniem centralnego zmiękczacza wody. To urządzenia działające na całą instalację i zapewniające korzyści dla całego domu. Który dokładnie zmiękczacz wody wybrać? To weryfikuje się dzięki informacjom o zużyciu wody, stopniu twardości wody, ilości miejsc poboru wody.
Bardzo ciekawą propozycją do takich potrzeb może okazać się zmiękczacz wody z węglem aktywnym Ecoperla Hero. Dzięki niemu nie tylko istnieje możliwość redukcji stopnia twardości wody, ale również pozbycia się zanieczyszczeń psujących smak, zapach i barwę wody. Węgiel aktywny usuwa także chlor i jego pochodne. Taka woda świetnie nadaje się nie tylko do celów spożywczych, ale również do kąpieli.
Jeśli z jakiegoś powodu centralne urządzenie wydaje się nie być najlepszym wyborem, na przykład z powodu braku wystarczającej przestrzeni, można zasilać ekspres do kawy wodą z filtra kuchennego. Te urządzenia pozwalają na bardzo dobre przygotowanie wody do parzenia kaw. Tu rozsądną propozycją będzie ultrafiltracja. Membrana ultrafiltracyjna usuwa wiele zanieczyszczeń, w tym wirusy i bakterie, jednak pozostawia w wodzie minerały.
Warto wiedzieć: „Według jednych źródeł stopień twardości wody powinien wynosić około 70 mg CaCO3/l, a według innych nawet dwukrotnie więcej, czyli około 142 mg CaCO3/l”. Źródło: https://www.filtry-do-wody.info/blog/jaka-woda-do-kawy-jest-najlepsza/
Ekspresy do kawy w gastronomii
Tak samo jak w przypadku rozwiązań domowych, tak i w gastronomii odpowiednia konserwacja ekspresu do kawy ma ogromne znaczenie. Podając kawę gościom, należy mieć absolutną pewność, że jest ona najwyższej jakości, w pełni bezpieczna. Choć i tutaj potrzebne jest odkamienianie i czyszczenie, wielu właścicieli kawiarni i innych punktów gastronomicznych stawia na odpowiednie przygotowanie wody zasilającej ekspres do kawy. Stosowane są zmiękczacze wody oraz dostosowane do potrzeb filtry uzdatniające wodę, dzięki którym możliwe jest uzyskanie jej optymalnej jakości. Dzięki temu nie jest potrzebne tak częste odkamienianie i czyszczenie. Odpowiednia stacja uzdatniania wody daje pewność większej żywotności urządzeń gastronomicznych.
Ekspres do kawy z pewnością Ci się odwdzięczy!
Regularność, dokładne czyszczenie oraz dobra jakość wody wykorzystywana do parzenia kawy zapewnią sukces i idealną kawę każdego poranka. Dzięki takim zabiegom ekspres do kawy będzie działał tak samo wydajnie i bezawaryjnie przez lata. Warto zatroszczyć się o sprzęt i postawić na miękką wodę!