Prawdziwe bogactwo smaków, barw i aromatów – kuchnia azjatycka może zabrać Cię w naprawdę ekscytującą podróż. Odkryjesz w niej zupełnie nowe smaki i bardzo inspirujące połączenia. Poznasz przy tym szereg potraw, które łączą w sobie nie tylko walory smakowe, ale i tradycje. Co jednak warto przed taką podróżą wiedzieć? Które dania kuchni azjatyckiej są szczególnie warte Twojej uwagi? Podpowiadamy w naszym poradniku.
Kuchnia japońska – minimalizm i świeżość
Kuchnia japońska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Wynika to przede wszystkim z faktu, że dominują w niej składniki naturalne, w niewielkim stopniu przetworzone. Ta kuchnia azjatycka to przede wszystkim duże ilości ryb, warzyw, owoców morza i tofu. Ogromną rolę odgrywa w niej również uprawiany lokalnie ryż, a także wodorosty i powszechnie stosowany do przyprawiania sos sojowy.
Japończycy przykładają dużą wagę do jakości i świeżości składników, a także poprawności kulinarnych technik. Dania są proste i minimalistyczne, zbalansowane pod względem smaku i estetycznie podane.
Gdy myślisz o kuchni japońskiej, to zapewne przed oczami pojawia Ci się sushi. Rzeczywiście na przestrzeni ostatnich dekad jego popularność wzrosła na tyle, że znalazło ono swoje stałe miejsce na europejskich stołach. To wizytówka japońskiej kuchni i prawdziwa symfonia wyrafinowanych smaków.
W ostatnich latach sushi zaczął jednak doganiać ramen. Musisz wiedzieć, że ta aromatyczna, bogata w dodatki zupa jest dziś jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie.
Spore grono zwolenników zyskała w Polsce (i nie tylko) japońska tempura. To specyficzne ciasto, w którym zanurza się owoce morza i warzywa, aby następnie usmażyć je na głębokim oleju.
Kuchnia indyjska – bogactwo przypraw
Kuchnia indyjska to prawdziwy raj dla miłośników różnorodnych aromatów. Jest bardzo zróżnicowana i królują w niej przyprawy, takie jak kurkuma, kumin, kolendra, garam masala, cynamon, czy też gałka muszkatołowa. W tej kuchni azjatyckiej można znaleźć sporo warzyw i dań wegetariańskich, ale w wielu potrawach stosuje się również różnego rodzaju mięsa, od kurczaka, po baraninę.
Do najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej można zaliczyć z pewnością curry. To danie z gęstym, aromatycznym sosem, o formie przypominającej nieco gulasz. Curry może być wegetariańskie lub mięsne, pikantne czy też bardziej łagodne – przyrządza się je bowiem na mnóstwo różnych sposobów.
Innym znanym daniem kuchni indyjskiej jest tikka masala. To potrawa z kurczakiem marynowanym w mieszance przypraw tikka, obejmującej kumin, czosnek, kolendrę, skórkę cytrynową i pomidora. Po przesmażeniu mięso podawane jest w jedwabistym sosie masala. Robi się go z pomidorów, śmietanki lub mleka kokosowego i kolejnej kultowej mieszanki przypraw, czyli garam masala.
Poza tym klasykiem kuchni indyjskiej są również chlebki naan. To cienkie, okrągłe chlebki, które z reguły podaje się jako dodatek do dań głównych. Są wypiekane na kamieniu lub w piecu tandoori.
Kuchnia wietnamska i koreańska – wyjątkowe połączenie smaków
Ciekawym i wartym uwagi przykładem kuchni azjatyckiej jest też kuchnia wietnamska oraz koreańska. Kuchnia wietnamska słynie ze świeżych składników i wyważenia. W jej daniach łączy się różne smaki – słodkie, słone, pikantne i kwaśne. W kuchni wietnamskiej widać wpływy regionalne, a także chińskie, tajskie czy francuskie, z uwagi na kolonizację. Potrawy są więc bardzo różnorodne, a jednocześnie lekkie.
Do najpopularniejszych dań kuchni wietnamskiej należą na pewno sajgonki. To małe naleśniczki z różnego rodzaju farszami, które macza się w przygotowanych sosach. Sajgonki mogą być mięsne lub wegetariańskie i podaje się je zarówno smażone na złoty kolor, jak i świeże.
Klasykiem kuchni wietnamskiej jest również zupa pho. To bulion przypominający nieco nasz rosół, który podaje się z makaronem ryżowym i różnego rodzaju dodatkami. Ma głęboki smak i charakterystyczny aromat.
Kuchnia koreańska to z kolei królestwo smaków pikantnych. Jak w każdej kuchni azjatyckiej, można znaleźć w niej sporo warzyw. Powszechnie spotykane są też dania z ryżem i makaronem. Koreańczycy chętnie podają owoce morza, ale także wieprzowinę, wołowinę i drób. Jedzenie ma wyrazisty smak i jest rozgrzewające, co zawdzięcza takim dodatkom jak czosnek, cebula, chili, pieprz, imbir czy sezam.
Dla kuchni koreańskiej charakterystyczne jest np. kimchi, czyli fermentowana kapusta pekińska z pastą gochujang. To właśnie na bazie kimchi przygotowuje się popularną, pikantną zupę kimchi jjigae. W podstawowej wersji składa się ona głównie z kimchi, wieprzowiny i tofu.
Poza tym warto spróbować na pewno innego, doskonałego w smaku dania, jakim jest bulgogi. To cienko pokrojona, marynowana wołowina, którą przyrządza się na grillu lub w woku i podaje z warzywami.
Kuchnia azjatycka to niezwykłe bogactwo smaków, aromatów i tradycji. Jest w stanie zaoferować Ci zupełnie inne doznania niż kuchnia europejska, więc gorąco zachęcamy Cię do jej odkrycia. Niektóre z jej dań znajdziesz w naszej ofercie. Polecamy pyszne sajgonki, które znajdziesz w zestawie z sosem sweet chili. Przetestuj różne warianty – z warzywami, z kimchi i tofu, z wieprzowiną, z kurczakiem lub z tofu wędzonym – i zakochaj się w azjatyckich smakach!