Przewodnik Michelin ponownie docenił rodzimą gastronomię. Kolejna warszawska restauracja została uhonorowana gwiazdką Michelin. To już trzeci lokal w stolicy z tym prestiżowym wyróżnieniem.
Przewodnik Michelin, obecny na rynku od 1900 roku, od dekad uchodzi za jeden z najbardziej prestiżowych systemów oceny restauracji na świecie. Jedna gwiazdka świadczy o wysokim poziomie kuchni – bardzo dobrej w swojej kategorii. Dwie gwiazdki oznaczają znakomite, pełne wyrafinowania dania, będące efektem talentu szefa kuchni. Trzy gwiazdki zarezerwowane są dla restauracji serwujących kuchnię, którą można określić mianem kulinarnego arcydzieła.
Michelin ocenia restauracje według pięciu kluczowych kryteriów: jakości używanych produktów, harmonii smaków, biegłości technicznej, indywidualnego stylu szefa kuchni oraz spójności całego menu.
Kolejna warszawska restauracja uhonorowana
Restauracja hub.praga prowadzona przez szefa Witka Iwańskiego została wyróżniona w tegorocznej edycji magazynu Michelin. Nagroda ta oznacza, że mamy obecnie w stolicy aż trzy restauracje, które mogą pochwalić się tym prestiżowym wyróżnieniem – Nutę, Rozbrat20 i właśnie knajpę z Jagiellońskiej 22.
— Restauracja szefa kuchni i właściciela Witka Iwańskiego w pełni zasługuje na nagrodę za ogromną dbałość o szczegóły i nienaganną technikę kulinarną w jego daniach. Doskonałe naturalne składniki są podstawą sukcesu kulinarnego, ale zespół kuchenny potrafi je jeszcze bardziej udoskonalić za pomocą najwyższej jakości sosów i talentu do zapewniania intensywnych smaków przy jednoczesnym zachowaniu całkowitej harmonii w każdym daniu — czytamy na stronie internetowej przewodnika Michelin.
Dotychczas w naszym kraju funkcjonowało pięć restauracji z jedną gwiazdką Michelin. Są to Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA i Rozbrat 20. Wszystkie restauracje utrzymały swoje gwiazdki w tegorocznym przewodniku.




