Pierwszy McDonald’s w Polsce. 33 lata temu Polacy poczuli powiew zachodu

fot. Blog McDonalds

Dokładnie 33 lata temu u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej otwarto pierwszą restaurację McDonald’s w Polsce. Otwarcie tej knajpy uznano za symboliczny zwrot Polski w stronę zachodu. Tego dnia pobito również rekord świata. Co można było znaleźć w menu?

Otwarcie przyciągnęło takie tłumy, że kolejki sięgały nawet 300 metrów. W ciągu pierwszego dnia zrealizowano aż 13 304 transakcji, co było rekordem świata. Przez restaurację w dniu otwarcia przewinęło się nawet 45 tysięcy osób.

W otwarcie zaangażowały się władze i media. Wstęgę przeciął ówczesny minister pracy, Jacek Kuroń, a wśród gości znaleźli się m.in. Agnieszka Osiecka i Kazimierz Górski. Dziennikarze i telewizja relacjonowali to wydarzenie jako moment wielkiej zmiany w polskiej kuchni i stylu życia.

Menu pierwszego dnia opierało się na klasycznych pozycjach menu sieci. Do kupienia dla klientów dostępny był Big Mac, cheeseburger, porcja frytek, kubek Coca‑Coli oraz lody i koktajle mleczne. Najpopularniejsze okazały się właśnie Big Mac i frytki. Ceny wyraźnie różniły się od dzisiejszych: np. Big Mac kosztował wtedy 25 000 zł (przed denominacją), czyli mniej więcej 2,50 zł w nowej skali walutowej .

Choć oryginalna lokalizacja w „Sezamie” została zamknięta w 2014 roku, McDonald’s szybko przeniósł się do nowego punktu w sąsiedztwie. Dziś w Polsce funkcjonuje już ponad 450 restauracji sieci.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor