Czego nie wiemy o patelniach aluminiowych?

fot. artykuł sponsorowany

Sprowadza się to do faktu, że na naszym rynku spotkać możemy także i patelnie aluminiowe, które będą wyposażone w najwyższej jakości powłoki nieprzywierające. Będą to więc doskonałe naczynia, a przygotowywane na nich posiłki mieć będą smak, który zaprze nam dech w piersiach. Czego więc nie wiemy o patelniach aluminiowych? Przekonajmy się w poniższym artykule.

Czy wszystkie patelnie aluminiowe są szkodliwe dla zdrowia?

Oczywiście nie! Zanim jednak uargumentujemy to twierdzenie, należy przypomnieć, że pogląd o szkodliwości patelni aluminiowych sięga PRL-u. I w czasie komunizmu – patelnie aluminiowe zapewne były szkodliwe. Nie posiadały bowiem specjalnych powłok nieprzywierających i warstw ochronnych – które to w obecnych czasach są rzeczą powszechną. Praktycznie nie spotyka się już patelni pozbawionych wspomnianych warstw.

Czy patelnie aluminiowe są więc dobre dla zdrowia?

Oczywiście tak! Ale nie wszystkie. Rzecz ponownie tyczy się wspomnianych powyżej warstw ochronnych i powłok nieprzywierających. Sedno sprawy przedstawia się tak:

  • Brak warstw nieprzywierających na patelni jest szkodliwe dla zdrowia
  • Żadna warstwa nieprzywierająca patelni aluminiowej nie jest szkodliwa dla zdrowia
  • Niektóre warstwy nieprzywierające patelni aluminiowych są korzystne dla zdrowia

Trzy powyższe punkty sprowadzają się do stwierdzenia, że powłoki nieprzywierające w pełni izolują aluminium na patelni. Jeśli ponadto wykonane są one z materiałów takich jak ceramika, kamień (w wersji granitowej, lub marmurowej), czy tytan – są wręcz dobre dla naszego zdrowia. Można smażyć na nich bowiem z niewielkim dodatkiem tłuszczu, a w wersji z powłokami tytanowymi patelni aluminiowej – zupełnie wyrzucić go z naszego jadłospisu. W efekcie ograniczymy spożywane przez nas tłuszcze, zrzucimy zbędne kilogramy i uzyskamy zdrową sylwetkę.

Patelnia aluminiowa TOPFANN Ø14cm; Źródło: Prymus AGD

Jak bardzo wytrzymałe są patelnie aluminiowe?

Tu też dużo zależy od warstw nieprzywierających naszej aluminiowej patelni – a precyzyjniej mówiąc od materiału ich wykonania. Najmniej trwały jest teflon. Znacznie mocniejsza jest ceramika. Od niej zaś trwalszy jest kamień (zwłaszcza w wersji granitowej). Za najbardziej wytrzymałe patelnie aluminiowe uznać należy te, których warstwy nieprzywierające wykonane są z tytanu. Taka patelnia aluminiowa – jest inwestycją na lata – która w dodatku zwracać się nam będzie codziennie podczas wygodnego smażenia, oraz przepysznych posiłków.

Podsumowanie

Pod pojęciem patelni aluminiowych kryć mogą się więc zarówno pospolite, zwykłe i tanie patelnie – ale i te doskonałe, z najwyższej jakości powłokami nieprzywierającymi. Jeżeli chcemy wybrać odpowiednią dla siebie patelnię aluminiową powinniśmy odwiedzić dobrej jakości sklep internetowy, jak Prymus AGD.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.