Finał Mistrzostw Kulinarnych

– To już druga edycja Mistrzostw, którą mam przyjemność organizować – mówi propagator polskich produktów regionalnych, szef kuchni Kuba Korczak. – Z uwagą obserwowałem, jak powstają dania konkursowe i myślę, że Hania Szymanderska byłaby dumna z efektów pracy kucharzy. – Hania zawsze powtarzała mi, że jeśli gotujesz w zgodzie ze sobą, z tym co masz w środku, zawsze się to obroni – dodaje Joanna Jakubiuk, jurorka mistrzostw, propagatorka polskiej kuchni regionalnej i tradycyjnej. 
Po zachłyśnięciu się innymi kuchniami, wróciliśmy do korzeni i zaczęliśmy doceniać nasze regionalne produkty. – Większość szefów kuchni doskonale rozumie czym jest produkt regionalny i podchodzi do niego z pietyzmem. Szczególnie Ci, którzy byli na tym konkursie w zeszłym roku i wzięli sobie uwagi jury do serca. Dla mnie produkty regionalne to smaki dzieciństwa i właśnie tego poszukiwałem w daniach konkursowych – mówi Krzysztof Szulborski, juror, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. 
W jury, którego członkiem honorowym był Kurt Scheller zasiedli: Joanna Jakubiuk, Krzysztof Szulborski, Jarosław Dumanowski, Maciej Barton oraz organizator wydarzenia – Kuba Korczak.
Jakie dania oczarowały podniebienia jury? Pierwsze miejsce w konkursie zdobył Tomasz Wencek z restauracji „Dinette” we Wrocławiu, który przygotował Pstrąga Kłodzkiego w emulsji z szarej renety i Jabłecznika Trzebnickiego z selerem, Kozią 
Chałwą z Łomnicy, kiszoną ikrą pstrąga z Kalinówki, chrzanem i kaszą gryczaną. 
Drugie miejsce w konkursie zajęła Julia Sawicka, z restauracji „Signature” w Warszawie, która przygotowała maślane pączki z lukrem lawendowym i podwędzanym twarogiem wiejskim w towarzystwie flambirowanego rabarbaru, śliwki w occie faszerowanej pâté z foie gras, Jabłka Grójeckiego w Śliwowicy Łąckiej oraz słonej kruszonki. 
Trzecie miejsce zajął Michał Żulewski z Bistro Klonowica w Toruniu za ogon wołowy z Musztardą Kcyńską, pasztetem na bazie wątróbki drobiowej, Piernika Krzyżackiego oraz Musztardy Piernikowej, w towarzystwie cukinii kompresowanej w occie z 
kwiatów czarnego bzu i syropu sosnowego.
Dodatkową atrakcją podczas konkursu były pokazy kulinarne szefów kuchni. Adriana Marczewska, szefowa kuchni w „Zatoce Sztuki”, uczestniczka IV edycji programu „Top Chef” oraz prowadząca program „Ślinotok” w TV Kuchnia+, przygotowała 
pokaz gotowania przy użyciu techniki sous vide z wykorzystaniem produktów regionalnych. Zaś Dżenetta Bogdanowicz, szefowa kuchni i właścicielka „Tatarskiej Jurty” przygotowała flagową potrawę kuchni tatarskiej – pierekaczewnik, który posiada unijny certyfikat – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Tegoroczną edycję Mistrzostw Kulinarnych patronatem honorowym objęli: Slow Food Polska, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Klub Szefów Kuchni. Patroni medialni: Kuchnia+, Magazyn Kuchnia, Radio Kolor, Kucharze.pl, Wydarzenia 
kulinarne, Food Service, Szef Kuchni, Ugotuj.to, GastroWiedza.pl oraz Poradnik Restauratora. 
Partnerami tegorocznego wydarzenia byli: Kompania Piwowarska – piwo Książęce​, Kruszwica – Olej z Esencją Masła, Hiendkitchen, Wypożyczalnia gastronomiczna Gastro Magic Service, Chef at Home, Mise En Place, Baziółka, Winterhalter 
Polska oraz Kitle.pl.
 

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.