„Foodmageddon” czyli Bądź eko! Żyj zdrowo!

W dniach 13-14 kwietnia Arkadia już po raz drugi organizuje imprezę pod hasłem Foodmageddon. Jej motywem przewodnim jest promowanie zdrowego stylu życia, a w tegorocznej edycji także budowanie postaw proekologicznych i filozofia zero waste. 

Arkadia wraz z Fundacją Szkoła na Widelcu zapraszają do dwudniowej, pozytywnej rywalizacji w formie zabawy, która odbędzie się w holu głównym od piątku 13 do soboty 14 kwietnia. W sobotę Grzegorz Łapanowski, ambasador strefy Grand Kitchen, zaprezentuje kulinarny pokaz oparty na idei niemarnowania żywności.

Podobnie jak w ubiegłym roku, Foodmageddon będzie podzielony na różne strefy tematyczne. Uczestnicy zabawy będą mieli za zadanie zdobyć sprawności w każdej z nich, co uprawni ich do odebrania specjalnej odznaki.

  • Strefa 1. Żyj zdrowo – w zgodzie z naturą.
    Po zapoznaniu się z teorią, uczestnicy będą mieli szansę rozwikłać cztery zadania – rozwiązać wielką ekokrzyżówkę i zdobyć hasło, odpowiednio posegregować odpady, popisać się wiedzą na temat pszczół i rozpracować, czym jest smog.
  • Strefa 2. Żyj zdrowo – na sportowo!
    Sport to zdrowie – każdy to powie! Uczestnicy Foodmageddonu będą musieli wprowadzić słowa w czyn i, po rozgrzewce, spalić zadeklarowaną liczbę kalorii. Co to będzie? Kostka czekolady? Frytka? Gałka lodów? Zobaczymy.
  • Strefa 3. Żyj zdrowo – jedz kolorowo!
    Co wspólnego ma jedzenie z ekologią? Marnowanie żywności jest zdecydowanie nieekologiczne. Przekonać się o tym będzie można w strefie warsztatów kulinarnych, gdzie edukatorzy Fundacji Szkoła na Widelcu nie tylko opowiedzą o tym, jak nie marnować żywności i jak czytać etykiety, ale również wprowadzą teorię w praktykę ucząc, jak przygotować smaczne i zdrowe koktajle owocowe.
  • Strefa 4. Żyj zdrowo – zrób to sam.
    Tutaj każdy uczestnik Foodmageddonu będzie mógł własnoręcznie ozdobić ekologiczną torbę i przygotować magnes lub przypinkę z hasłami promującymi filozofię ZERO WASTE i wartości proekologiczne.
  • Strefa 5. Żyj zdrowo – od najmłodszego!
    Eko można być już od najmłodszych lat. Arkadia zaprasza dzieciaki nie tylko na malowanie buziek, ale również do warsztatów odlotowych pszczółek i recyklingowych opowieści morskiej treści.

Wisienką na torcie drugiej edycji Foodmageddonu będzie pokaz Grzegorza Łapanowskiego. Ambasador strefy Grand Kitchen pokaże, jak gotować, aby nie marnować… żywności.

Arkadia zaprasza na Foodmageddon w dniach 13 i 14 kwietnia: w piątek – od godz. 15.00 do 19.00, a w sobotę – od 10.00 do 19.00. Pierwszego dnia imprezy na wcześniejsze godziny do rozgrywki zaproszone zostały szkoły.

Partnerem „Foodmageddonu” jest Fundacja Szkoła na Widelcu. Jej edukatorzy będą wspierać oraz instruować uczestników wydarzenia. Na gości imprezy czekać będzie moc atrakcji, konkursów i sportowych emocji, z których wiele znajdzie swoje rozwinięcie w przyszłości.

Arkadia wyznaczyła sobie cel w postaci długofalowej misji zmian postaw żywieniowych wśród młodych osób, łącząc przy tym świetną zabawę z edukacją. „Foodmageddon” jest ważnym elementem warsztatów „Arkadia na Widelcu”, które odbywają się w nowej strefie gastronomicznej Arkadii „Grand Kitchen”. 

Nasze studio mobilne również tam będzie! Słuchaj relacji Radia Kolor już w najbliższą sobotę 14 kwietnia od godziny 10:00 do 14:00!

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.