Warszawa startuje z cyklem wydarzeń „Warszawskie targowiska nie marnują”. Od 30 sierpnia do 11 października będzie można wziąć udział w bezpłatnych spotkaniach kulinarnych i ekologicznych na wybranych miejskich bazarach. Celem projektu jest promocja idei niemarnowania żywności, świadomych zakupów i odpowiedzialnego korzystania z produktów spożywczych.
– Targowiska od zawsze są bliskie idei zrównoważonej konsumpcji i odpowiedzialnych wyborów. To naturalna przestrzeń do rozmowy o niemarnowaniu, dlatego właśnie tam chcemy spotykać się z mieszkańcami – podkreśla Maciej Fijałkowski, sekretarz m.st. Warszawy.
Wydarzenia odbędą się na czterech warszawskich targowiskach:
- Falenica (Wawer): 30 sierpnia i 27 września
- Pasaż Wołoska (Mokotów): 6 września i 4 października
- Tarbem (Bemowo): 20 września i 18 października
- Bazarek Trocka (Targówek): 13 września i 11 października

Kuchnia bez marnowania
Podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Majcher – edukatorkę ekologiczną, blogerkę i autorkę książek kucharskich – uczestnicy poznają przepisy na potrawy z produktów często uznawanych za resztki. Będzie to okazja, by dowiedzieć się, jak lepiej planować zakupy, przechowywać żywność i wykorzystywać ją w kreatywny sposób, ograniczając ilość odpadów.
Oprócz gotowania na uczestników czekają eventy ekologiczne poświęcone m.in. prawidłowej segregacji odpadów, korzyściom płynącym z używania opakowań wielorazowych i nawykom opartym na ponownym wykorzystaniu zasobów. Program uzupełnią warsztaty dla dzieci i dorosłych oraz gry i quizy edukacyjne z nagrodami.





