Jak nie marnować jedzenia? Zobacz cykl spotkań edukacyjnych na miejskich targowiskach

Warszawa startuje z cyklem wydarzeń „Warszawskie targowiska nie marnują”. Od 30 sierpnia do 11 października będzie można wziąć udział w bezpłatnych spotkaniach kulinarnych i ekologicznych na wybranych miejskich bazarach. Celem projektu jest promocja idei niemarnowania żywności, świadomych zakupów i odpowiedzialnego korzystania z produktów spożywczych.

Targowiska od zawsze są bliskie idei zrównoważonej konsumpcji i odpowiedzialnych wyborów. To naturalna przestrzeń do rozmowy o niemarnowaniu, dlatego właśnie tam chcemy spotykać się z mieszkańcami – podkreśla Maciej Fijałkowski, sekretarz m.st. Warszawy.

Wydarzenia odbędą się na czterech warszawskich targowiskach:

  • Falenica (Wawer): 30 sierpnia i 27 września
  • Pasaż Wołoska (Mokotów): 6 września i 4 października
  • Tarbem (Bemowo): 20 września i 18 października
  • Bazarek Trocka (Targówek): 13 września i 11 października
fot. UM Warszawa

Kuchnia bez marnowania

Podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Majcher – edukatorkę ekologiczną, blogerkę i autorkę książek kucharskich – uczestnicy poznają przepisy na potrawy z produktów często uznawanych za resztki. Będzie to okazja, by dowiedzieć się, jak lepiej planować zakupy, przechowywać żywność i wykorzystywać ją w kreatywny sposób, ograniczając ilość odpadów.

Oprócz gotowania na uczestników czekają eventy ekologiczne poświęcone m.in. prawidłowej segregacji odpadów, korzyściom płynącym z używania opakowań wielorazowych i nawykom opartym na ponownym wykorzystaniu zasobów. Program uzupełnią warsztaty dla dzieci i dorosłych oraz gry i quizy edukacyjne z nagrodami.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.