Otwarcie własnego lokalu to wielki projekt – nawet jeśli ma to być niewielka knajpka. Być może oczami wyobraźni widzisz już pełną salę i kelnerów uwijających się między stolikami. Jednak zanim to nastąpi, musisz wybrać odpowiednie wyposażenie zaplecza. To właśnie kuchnia jest przecież sercem każdego lokalu gastronomicznego.
Urządzenia chłodnicze
Urządzenia do chłodzenia produktów spożywczych są w gastronomii nazywane szafami chłodniczymi. Od tradycyjnych lodówek i zamrażarek różnią się głównie większym zakresem regulacji temperatury.
Aby zaoszczędzić miejsce, możesz zdecydować się na szafę chłodniczo-mroźniczą, czyli taką połączoną z żamrażarką. Innym sposobem na rozsądne zagospodarowanie niewielkiej przestrzeni jest wybór niewielkiej szafy chłodniczej podblatowej. To rozwiązanie ma także tę zaletę, że kucharz będzie miał potrzebne produkty zawsze pod ręką (a właściwie pod swoim blatem roboczym). Jeśli wolisz oddzielną zamrażarkę, masz do wyboru szafy mroźnicze lub zamrażarki skrzyniowe gastronomiczne.
Meble do gastronomii
Za najbardziej odpowiednie do lokalu gastronomicznego uważa się meble wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to materiał odporny na uszkodzenia mechaniczne. Na stalowy blat można odstawić gorącą patelnię czy garnek, bez obaw o zniszczenie podłoża. Ponadto meble wykonane z takiego materiału łatwo jest utrzymać w czystości, co w lokalu gastronomicznym jest niezwykle ważne.
Na pewno przydadzą Ci się szafki i półki na produkty suche. Warto również wiedzieć, że szuflady są bardziej pojemne niż szafki. Ponadto wysuwając szufladę, masz jak na dłoni całą jej zawartość, dzięki czemu łatwo szybko znaleźć potrzebny produkt.
Urządzenia grzewcze
To, na jakie urządzenia do obróbki termicznej powinieneś się zdecydować, zależy w dużej mierze od tego, jakie dania planujesz serwować w swoim lokalu. Do pizzerii nieodzowny będzie zakup pieca do pizzy, jeśli zamierzasz podawać kebaby, będziesz potrzebować gyrosa elektrycznego itp.
Są jednak urządzenia, które sprawdzą się w niemal każdym lokalu gastronomicznym. Należy do nich frytkownica. Usmażysz w niej nie tylko frytki czy ćwiartki ziemniaków – przyda się do przyrządzenia niejednego dania wymagającego smażenia w głębokim tłuszczu, np. nuggetsów, krokietów czy de volaille’a.
W niewielkim lokalu gastronomicznym sprawdzi się również taboret grzewczy i to nie tylko ze względu na swój niewielki rozmiar. Taboret grzewczy jest stosunkowo niski, co ułatwia ustawienie na nim dużego i ciężkiego garnka np. z zupą. Masz do wyboru taborety gazowe, elektryczne lub indukcyjne. Jeśli zdecydujesz się na zakup tego typu urządzenia, pamiętaj, że musisz ustawić je na twardym i niepalnym podłożu. Minimalna odległość od ściany takiego taboretu powinna wynosić 10 cm.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY