21 kwietnia podczas Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych – Regionalia odbędzie się II edycja Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej.
– Mistrzostwa to hołd złożony wieloletniej pracy Hanny Szymanderskiej oraz ukłon w stronę najlepszych polskich produktów i pokazanie ich w nowych, często zaskakujących połączeniach – tłumaczy organizator Mistrzostw, szef kuchni i działacz Slow Food, Kuba Korczak.
Aby zgłosić się do udziału w rywalizacji należy do 22 marca wysłać zgłoszenie wraz z opisem autorskiego dania. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybranych zostanie 12 finalistów. Zmagania szefów kuchni oceniać będzie jury złożone z uznanych autorytetów kulinarnych. Jakie kryteria będą brali pod uwagę? Przede wszystkim smak, który ma oczarować podniebienia jury. Drugim kryterium oceny będzie kreatywność w wykorzystaniu produktu regionalnego.
Ocenione zostaną również wykorzystane techniki, w tym te związane z klasyczną kuchnią francuską. W ten tematyczny sposób, od najbliższej edycji, organizator chce zwrócić uwagę na wielokulturową historię polskiej sztuki kulinarnej. Dodatkową punktację będzie można zdobyć dzięki kreatywnemu wykorzystaniu produktów pochodzących od partnerów wydarzenia.
– Szukamy spójnych kompozycji, w których kluczowy produkt będzie doskonale współgrał z dodatkami i tworzył niepowtarzalną całość – dodaje szef Korczak.
Zeszłoroczna edycja Mistrzostw cieszyła się ogromną popularnością, a poziom przygotowanych dań zaskoczył wymagających jurorów. Wygrał Tomasz Ładowski, drugie miejsce zdobyła Julia Sawicka, a trzecie Michał Żulewski.
Czym zaskoczą nas kucharze w tym roku? Dowiemy się już na początku kwietnia podczas finału mistrzostw. Szefowie będą rywalizować w otwartej dla publiczności strefie konkursowej, gdzie każdy gość odwiedzający targi będzie mógł obserwować, jak powstają dania finałowe. W przerwie podziwiać będzie można pokazy mistrzów
kulinarnych zakończone degustacją.
Tegoroczną edycję Mistrzostw Kulinarnych patronatem honorowym objęli: Slow Food Polska, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Klub Szefów kuchni. Patroni medialni: Kuchnia+, Magazyn Kuchnia, Radio Kolor, Kucharze.pl, Wydarzenia kulinarne, Food Service, Szef Kuchni, Ugotuj.to, GastroWiedza.pl oraz Poradnik Restauratora.
Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin mistrzostw dostępny jest na stronie: www.kubakorczak.com/mistrzostwa-kulinarne-2017
Więcej szczegółów już wkrótce na FP mistrzostw: https://www.facebook.com/mistrzostwakulinarne/