– Święta w dużej mierze spędzamy przy wspólnym stole. Często przeceniamy nasze możliwości i przygotowujemy zbyt dużo jedzenia. Warto w pierwszej kolejności zastanowić się nad swoimi realnymi potrzebami i możliwościami wykorzystania kupionych produktów. Zaoszczędzimy na zakupach tylko wtedy, gdy to co kupiliśmy, nie wyląduje w koszu. Jeśli jednak jedzenia po świętach zostanie zbyt dużo, warto skorzystać z jednej spośród czterdziestu dwóch warszawskich jadłodzielni – zachęca Karolina Zdrodowska dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego
Na ratunek żywności
Jadłodzielnie to miejsca, w których w specjalnie oznaczonych lodówkach i szafkach można pozostawić niepotrzebne jedzenie lub skorzystać z tego, co zostawili inni. Do jadłodzielni powinny trafiać produkty, które nie przekroczyły terminu ważności. Wyjątkami są produkty po dacie przydatności do spożycia, ale odpowiednio zapakowane. Dzięki jadłodzielniom żywność jest ratowana przed zmarnowaniem. W całej akcji należy również pamiętać o zachowaniu troski o czystość i funkcjonalność tych miejsc, które powstały z inicjatywy społecznej.
Dzielenie się jest proste
Korzystanie z jadłodzielni jest proste. Zapakowane i opisane terminem przydatności lub datą przygotowania produkty wystarczy zanieść do najbliższego punktu. W Warszawie obecnie działają 42 jadłodzielnie. Lista jest stale aktualizowana na stronie jadłodzielni, w aplikacji mobilnej – w zakładce Ekopunkty oraz na warszawskim portalu mapowym.