Choć Światowy Dzień Chleba dopiero 16 października, już dziś w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi przy ul. Krakowskie Przedmieście 66 odbędzie się XXII Warszawskie Święto Chleba. W programie m.in. warsztaty ludowe, koncerty czy potańcówka. Start o godzinie 12.00. Wstęp wolny.
Kulinaria
Warszawskie Święto Chleba to doskonała okazja, by spróbować tradycyjnych i regionalnych smaków. Na odwiedzających dziś Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, czekają liczne stoiska kulinarne przygotowane przez rzemieślników i koła gospodyń wiejskich. To tu skosztujecie i zakupicie m.in. wędliny, miody, sery i kiszonki, czyli świetne dodatki do chleba. Oprócz tego, na stoiskach zagoszczą oczywiście wypieki i inne potrawy.
Warsztaty rzemiosła
Podczas wydarzenia, będzie można wziąć udział w rozmaitych warsztatach ludowego rzemiosła. Od kulinarnych: z wypieku chleba, sękacza czy ubijania masła po warsztaty rękodzielnicze.
Na stoiskach znajdziecie także same wyroby, m.in. haft, koronkę, ceramikę czy wiklinę.
Program
Uczestnicy XXII Warszawskiego Święta Chleba, między 12.00 a 18.00 będą mogli odwiedzić wspomniane wyżej stoiska i obejrzeć wystawę eksponatów do wypieku chleba z Warszawskiego Muzeum Chleba.
W godzinach 13.00 – 17.00 odbywać będą się warsztaty kulinarne.
Od południa równie dużo będzie działo się na scenie, na której wystąpią regionalne zespoły.
Wydarzenie zwieńczy potańcówka dożynkowa w Sali Odczytowej Instytutu. Ta rozpocznie się o 18.30.
Pełny program znajduje się na stronie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.