Słodki patent na święta – Przepisy Bartka Boratyna w Radiu Kolor

Mistrz cukiernictwa podzielił się z nami przepisami, które świetnie się sprawdzą na świątecznym stole.

Świąteczny sernik z masłem orzechowym bez cukru

Proporcje na okrągłą foremkę o średnicy 18 cm:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g serka Philadelfia
  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 4 jajka Łyżeczka przyprawy do piernika

Kruszonka na spód:

  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g ksylitolu
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Zagniatamy kruszonkę z podanych wyżej składników, a następnie pieczemy ją na papierze do pieczenia przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu wykładamy nią foremkę, również wyłożoną papierem do pieczenia. Do misy robota kuchennego dodajemy serek mascarpone, serek Philadelphia, ksylitol, masło orzechowe i przyprawę do piernika. Mieszamy na niskich obrotach. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, mieszając do całkowitego połączenia się składników. Masę serową wylewamy na upieczoną wcześniej kruszonkę i pieczemy przez około 80 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza, z użyciem funkcji góra-dół, w kąpieli wodnej (umieszczając naczynie z wodą na dnie piekarnika). Studzimy przez całą noc w lodówce, a następnie dekorujemy ulubionymi bakaliami i owocami.

Pierniki jako ciasteczka

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka

W rondelku rozpuszczamy masło, miód oraz cukier puder. W misce wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika oraz pozostałe przyprawy wraz z sodą. Ciepłą, ale nie gorącą, mieszankę z rondelka przelewamy do mąki z przyprawami, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Po ostudzeniu ciasta dodajemy jajka, wyrabiając do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny. Następnie posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Wycinamy świąteczne kształty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza, bez termoobiegu, przez około 5-10 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone pierniki dekorujemy lukrem.

Torcik migdałowy

Składniki:

I cześć:

  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych

II część:

  • 5 białek
  • 110 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • łyżka mąki bezglutenowej

Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dosypujemy zmielone orzechy włoskie i przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy na bezę z cukrem, aż do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Gdy piana stanie się sztywna, dodajemy mąkę migdałową, delikatnie mieszając ręcznie do połączenia składników. Wylewamy białą masę na wcześniej przygotowaną masę z żółtek i orzechów, wyrównując powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Po ostudzeniu ciasta przekładamy je do góry nogami i smarujemy ulubioną konfiturą.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.