Słynni włoscy Top Chefowie nakarmią warszawiaków już w najbliższy weekend!

Festiwal kuchni włoskiej w Elektrowni Powiśle

​W ten weekend, żeby posmakować mistrzowskich dań włoskich mistrzów nie trzeba pokonywać tysięcy kilometrów, by dotrzeć do ich rodzimych restauracji w Mediolanie, Wenecji czy regionie ​​Emilia-Romania. Zagoszczą oni bowiem w Warszawie(pogoda zapowiada się także iście włoska) i będą serwować swoje popisowe dania – wśród nich ​risotto z zielonym groszkiem i różą, szczupak w tradycyjnej, weneckiej marynacie czy ​burger z językiem wołowym, z kremem z czerwonej kapusty i majonezem z tuńczyka oraz tradycyjna zupa Erbazzone z pianą z parmezanu. Podczas imprezy będzie można spróbować także tradycyjnych włoskich dań jak Piadina Romagnola, Tarte Flambée, Bruschetta, Makaron jajeczny Campofilone, Arrancini, Lampredotto czy Tiramisù. Głodnych festiwalowiczów nakarmią także restauracje : Flambéeria, Trattoria Boccone, Leonardo Verde, Tutto Bene, CuliInaria Italiana, Figlia di Papà, ORZO, Quattro Canti, Vaffanapoli i Amuni z Warszawy, oraz Fifne Lody Włoskie, Pan Panini z Poznania, Piec na Szewskiej z Wrocławia. Imprezie towarzyszyć będzie także muzyka na żywo, warsztaty z influencerami – kulinarne z Larą Gessler i fotograficzne z Wujaszkiem Liestyle, będzie można także poznac włoską kulturę aperititivo i spróbować festiwalowego koktajlu.

Aperitivo Time Food Festival – gdzie i kiedy

Festiwal rozpocznie się w Elektrowni Powiśle w piątek 7 czerwca i potrwa do końca weekendu. Pierwszego dnia wystartuje o godzinie 18:00, w sobotę i niedzielę o 13:00 i potrwa do 22:00.Wstęp na festiwal jest darmowy. Za dania festiwalowe zapłacimy od 5 do 35 złotych, będzie też można spróbować koktajli w stylu włoskim. Chętni do spróbowania 3 dań przygotowanych przez włoskich top Chef’ów mogą kupić online voucher za 79 złotych lub na miejscu w festiwalowej cenie – daje on możliwość spróbowania po jednym z popisowych dań w każdej z trzech włoskich restauracji prowadzonych przez słynnych top Chefów zaproszonych na festiwal.

Goście specjalni – trzech mistrzów włoskiej kuchni

Aperitivo Time Food Festival uświetni swoją obecnością trzech słynnych włoskich szefów kuchni, zaproszonych na festiwal przez restaurants Week.

  • Federeico D’Amato z Caffe’ Arti E Mestieri z regionu Emilia-Romania – gwiazda  włoskiego kulinarnego show TOP CHEF Italia, syn legendarnych szefów kuchni Fulvii i Gianniego D’Amato, twórców kultowej restauracji „Il Rigoletto”(dwie gwiazdki Michelin), którą rodzina utraciła w trakcie trzęsienia ziemi. Po długim pobycie za granicą, gdzie kształcił się w najlepszych restauracjach na świecie (  „D’O” u szefa Davide Oldani, (1* Michelin) czy w “Le Puits Saint-Jacques” u szefa Bernarda Bach (2** Michelin)) .  Niestety na skutek trzęsienia ziemi, które niemalże całkowicie zniszczyło rodzinną restaurację, zdecydował się na powrót i wsparcie rodziców w odbudowie biznesu. Po latach przejęli restaurację “Caffè arti e Mestieri”, malowniczo zlokalizowaną w sercu Emilia-Romania. Serwują w niej regionalną, włoską kuchnię, kreatywną i pełną pasji, gdzie tradycja i najlepszy produkt, szacunek dla miejsca pochodzenia grają główną rolę. W ten weekend w Elektrowni Powiśle będzie można spróbować jego mistrzowskiego dania: ​​burgera z językiem wołowym, z kremem z czerwonej kapusty i majonezem z tuńczyka oraz tradycyjną zupę Erbazzone z pianą z parmezanu
  • Marco Galtarossa z Zanze XVI w Wenecji – precyzja i kreatywność to największe jego zalety. Absolwent Abano Hospitality School. Terminował i pracował w najsłynniejszych restauracjach włoskich m.in. w Hotelu Excelsior w Wenecji, Cavallino Bianco w Ortisei, restauracji El Molin w Cavalese,  Hotel Europa&Regina w Wenecji czy Villa Feltrinelli. Obecnie szef kuchni w  Zanze XVI w Wenecji  – w murach historycznej Trattoria della Zanze, wzdłuż Fondamenta dei Tolentini, powstało miejsce adresowane do wszystkich, którzy chcą poczuć ducha dawnej Wenecji znajdując na talerzach wyszukaną kuchnię.W ten weekend w Elektrowni Powiśle będzie można spróbować jego mistrzowskiego dania:  ​​risotto z zielonym groszkiem i różą oraz szczupaka w tradycyjnej, weneckiej marynacie
  • Dario Guidi  – szef i właściciel Antica Osteria Magenes,  mediolańskiej restauracji z wielopokoleniową historią i kreatywną, zaskakującą kuchnią inspirowaną lokalnością
    i tradycją. Pasja do gotowania, przekazywana była w jego rodzinie z pokolenia na pokolenie, przez babcię i mamę. Jest kucharzem samoukiem, po krótkim doświadczeniu, zdobytym w gwiazdkowej restauracji, gdzie poznał wyrafinowaną i pełną technik gastronomię, wrócił do rodzinnej Osterii, by rozpocząć nowy rozdział rodzinnego biznesu.  W ten weekend w Elektrowni Powiśle będzie można spróbować jego mistrzowskiego dania: risotto z kaparami z lukrecją

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.