Soda oczyszczona to wszechstronny środek czyszczący, który radzi sobie z większością popularnych zabrudzeń, jak tłuszcze, resztki jedzenia czy osady z sadzy.
Kilka łyżek sody zdziała cuda
Aby usunąć przypaleniznę z garnka, wystarczy wsypać 2 czubate łyżki sody, dodać 1–2 łyżki wody i rozprowadzić powstałą pastę, a następnie zostawić ją na kilka godzin lub na noc i na koniec wyszorować. Z tłuszczem poradzi sobie mieszanka łyżki sody i 3 łyżek wody, którą wyczyścimy kuchenkę, mikrofalówkę, piekarnik, blachę, zlew, kafelki i lodówkę. Trudne plamy, w tym ślady po flamastrach, zacieki z farby oraz plamy z soku, można usunąć, mieszając sodę z wodą na wodnistą papkę i przecierając powierzchnię unurzaną w niej miękką szmatką bądź gąbką.
Usunie nieprzyjemne zapachy
Soda oczyszczona skutecznie neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Aby odświeżyć lodówkę, wystarczy wsypać czubatą łyżkę sody do szklanki wody i przetrzeć wnętrze lodówki, a po godzinie przetrzeć ją mokrą, a następnie suchą szmatką. W pomieszczeniach można postawić miskę z sodą i opcjonalnie dodać kilkanaście kropli ulubionych olejków eterycznych. W ten sposób odświeżymy przestrzeń, np. łazienkę lub szafę.
Odświeży obuwie
Soda oczyszczona doskonale sprawdza się w odświeżaniu butów. Aby odświeżyć buty, wsyp po łyżce sody do każdego buta i pozostaw na noc, a rano wytrzep sodę i usuń resztki odkurzaczem. W celu wyczyszczenia gumowych fragmentów butów wymieszaj łyżkę sody z łyżką wody i wyszoruj buty za pomocą szmatki, gąbki lub szczoteczki do zębów. Jeśli zabrudzenia są duże, zostaw mieszankę na kilka minut, a następnie ponownie wyszoruj i usuń resztki wilgotną szmatką.
W kulinariach też się sprawdzi
Soda oczyszczona ma również swoje kulinarne zastosowania, przede wszystkim jako składnik proszku do pieczenia. Gotowe proszki do pieczenia w większości składają się z sody oczyszczonej i kwaśnego aktywatora. Na łyżeczkę proszku przypada jedna czwarta łyżeczki sody, a ocet jabłkowy, dodany w ilości co najmniej dwa razy większej niż soda, zapewnia skuteczną reakcję spulchniającą, krótko przed włożeniem ciasta do piekarnika.