Urząd Marszałkowski przedstawił swoją ofertę na tegoroczny sezon turystyczny na Mazowszu. Na wszystkich chętnych aktywnego spędzania czasu czekają nowe mapy tras rowerowych, spływy kajakowe, a także wiele imprez plenerowych, w tym MAZOpikniki.
Otwarcie sezonu turystycznego 2025 na Mazowszu za nami. Odbyła się inauguracja, na której przedstawione zostały działania promujące i zachęcające do podróżowania po całym województwie. Tego lata Urząd Marszałkowski przygotował dla wszystkich chętnych rozmaite aktywności sportowe, plenerowe oraz możliwości poznania bogatej oferty hotelarskiej i kulinarnej w regionie.
Mazowsze ma także wiele do zaoferowania miłośnikom wodnych wypraw. Statkiem można wybrać się w rejs z Warszawy do Serocka lub z Zegrza do Popowa. Dla tych, którzy wolą, gdy wokół coś się dzieje i nie ma nudy, doskonałą propozycją będą MAZOpikniki, o których więcej pisaliśmy na naszej stronie internetowej.
Jak podkreśla prezes Mazowieckiej Regionalnej Izby Turystycznej Izabela Stelmańska, Mazowsze w tym roku stawia na aktywną turystykę.
Posmakuj kuchni Mazowsza
Tego lata będzie można odkryć także wiele różnych smaków i kuchni. Kuchnia mazowiecka jest dosyć łatwa, lecz bardzo różnorodna. Tradycyjne potrawy w regionie, takie jak kasza gryczana, flaki mazowieckie czy schabowy po mazowiecku zachwycają przyjezdnych, przekonuje szef kuchni Łukasz Konik.
Z przeprowadzanych badań wynika, że ludzie lubią zwiedzać aktywnie, a także próbować regionalnych potraw, szczególnie tych nowych i mniej popularnych. Mazowsze wciąż pozostaje w czołówce najchętniej odwiedzanych województw w Polsce.





