Do 11 września najlepsze restauracje w Polsce będą serwować 5-daniowe menu degustacyjne przygotowane przez najlepszych szefów kuchni w specjalnej cenie 129 zł za osobę. To świetna okazja żeby uczcić wyjątkową okazje, wybrać się na randkę, albo po prostu zaprosić bliskich do spędzenia czasu przy doskonałym jedzeniu. W trakcie Fine Dining Week można skosztować w bardzo dobrych cenach niedostępnego na co dzień menu degustacyjnego, które jest swoistą wizytówką szefa kuchni – to zestawienie dań, które mają zaskoczyć i zachwycić gościa. Obsługa restauracji opowie o podawanych potrawach, użytych składnikach i technikach ich powstawania, a w wybranych restauracjach będzie można nawet zajrzeć za kuchni restauracyjnych i podejrzeć mistrzów kulinarnych przy pracy. Festiwal odbywa się w jedenastu miastach m.in. Warszawie, Wrocławiu Krakowie, Łodzi, Trójmieście, Poznaniu i premierowo w Szczecinie. Rezerwacji stolików można dokonywać online na stronie www.FineDiningWeek.pl aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września.
Fine dining – kultura na talerzu
Dla wielu osób wizyty w dobrej restauracji to nieodłączna część stylu życia. Okazja do kolekcjonowania nowych doświadczeń estetycznych i smakowych. Wizyta w restauracji fine dininowej jest dla nich kolejną okazją do poszerzania horyzontów, traktują ją na równi z wizytą w teatrze czy w galerii. Bo fine dinnig to nie tylko zaspokajanie głodu, ale przede wszystkim sztuka restauracyjna, która ma dostarczyć gościom unikalnych wrażeń. U podstaw fine diningu leżą zawsze najwyższa jakość – znakomity serwis, doskonałej jakości składniki i charyzmatyczny szef kuchni u steru serwujący dzieła sztuki na talerzach.
Choć fanów wykwintnej kuchni z roku na roku przybywa, istnieje nadal spora grupa gości, dla których wizyta w eleganckiej restauracji to onieśmielające wyzwanie. Silne pozostają stereotypowe przekonania, że restauracje fine dininingowe to miejsca tylko dla najbogatszych, serwujące małe porcje, którymi nie można się najeść, ze sztywną atmosferą, wymyślnymi daniami i wysokimi cenami. Najlepszym sposobem, żeby sprawdzić, jak jest naprawdę, to przekonać się samemu. Bo wbrew stereotypom fine dinnig to nie białe obrusy, wymyślne dania i nadęta atmosfera, tylko przede wszystkim doskonały produkt – wyselekcjonowany i ekologiczny, wyjątkowe umiejętności szefów kuchni i ich autorskie dania.
Fine Dining Week – festiwal sztuki restauracyjnej
Siódma edycja festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week potrwa do 11 września. Święto fanów wykwintnej kuchni odbywa się w jedenastu miastach m.in. Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Łodzi, Trójmieście, Poznaniu. W samej Warszawie bierze w niej udział 29 restauracji m.in. Concept 13, Brasserie Warszawska, Amber Room, Papu, Dyletanci, Marconi w Hotelu Bristol czy Warszawska w Hotelu Warszawa. Rezerwacji stolików można dokonywać na stronie www.FineDiningWeek.pl, aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września do godz. 20.00. System rezerwacji online wspiera ideę zero waste i jest kontynuacją kampanii #SzanujJedzenie. Każdego dnia restauracje otrzymują od organizatorów informację o liczbie gości wraz z wybranym przez nich menu na kolejny dzień. Dzięki temu szefowie kuchni mogą zaplanować zakupy, odpowiadające zapotrzebowaniu a marnowanie jedzenia jest ograniczone do minimum. 5-daniowe menu degustacyjne jest oferowane w cenie 129 zł za osobę.
fot. Fine Dining Week