Światowy Dzień Czekolady. Odpowiadamy na kilka Waszych pytań

fot. Canva

Dzisiaj obchodzony jest światowy dzień czekolady, przysmaku, który chyba jest uwielbiany przez wszystkich. Jak powstaje czekolada?

Dziś szerzymy czekoladową wiedzę. Sprawdzimy, jak powstaje tabliczka czekolady. Cała droga to kilka kroków. A także odpowiemy na kilka czekoladowych pytań.

Czy biała czekolada jest czekoladą pomimo braku zawartości kakao?

Biała czekolada to czekolada według dyrektywy Unii Europejskiej – przekonuje Magda Ewa Kołodziejczyk, szefowa działu badań i rozwoju fabryki Wedla.

Warto też wiedzieć, że biała czekolada powstała z myślą o alergikach.

Najprawdopodobniej biała czekolada powstała, żeby wykluczyć te składniki, które mogą uczulać – tłumaczy Magda Ewa Kołodziejczyk.

Jak powstaje czekolada?

Jaka magia musi się wydarzyć, żeby z ziaren kakaowca powstała czekolada? Jest kilka kroków, które wpływają na jakość wyrobu.

Pierwszym krok fermentacja.

Fermentacja odbywa się na farmie. Ziarno zostaje zostawione na liściach palmowych, przykrywane są i przez kilka dni przechodzi proces fermentacji, w którym wykorzystuje się naturalne mikroorganizmy. Ziarno na początku jest bardzo gorzkie.

Drugo krok to suszenie.

Pozwala zachować odpowiednią jakość mikrobiologiczną, żeby ziarno nie pleśniało – opowiada Magda Ewa Kołodziejczyk.

Co ciekawe, pochodzenie ziarna kakaowca ma wpływ na jego smak. Ziarna z Wybrzeża Kości Słoniowej i z Ghany są charakterystycznie gorzkawo-kwaśne. Z Papui Nowej Gwinei ma smak bardziej owocowy, a z Ekwadoru – cytrusowy.

Trzeci krok to prażenie.

Buduje smak i obniża zawartość wody – dodaje Magda Ewa Kołodziejczyk.

Brak wody w produkcie zapewnia długotrwałość produktu, dobrej jakości czekoladę można przechowywać latami.

Czwarty krok to konszowanie.

Konszowanie możemy nazwać wysublimowanym mieszaniem, które odbywa się w specjalnym urządzeniu zwanym, konszą.

Tutaj buduje się smak – komentuje Magda Ewa Kołodziejczyk.

To właśnie po konszowaniu technolodzy mogą organoleptycznie sprawdzić, czy produkt prawidłowo się zharmonizował. Innymi słowy, posmakować i ocenić.

Piąty krok to temperowanie.

Teraz właśnie powstaje ta gładkość i piękność czekolady – kontynuuje Magda Ewa Kołodziejczyk.

Ostatni krok to formowanie, które nadaje czekoladzie tak dobrze nam znany kształt tabliczki stworzonej do dzielenia.

I tak czekolada została stworzona, a w naszych rękach, a właściwie ustach, pozostało zakończenie jej podróży, zjadając ją.

Co zawiera czekolada?

Zawiera mnóstwo minerałów, dużo dobrych substancji – kończy Magda Ewa Kołodziejczyk.

Życzymy udanego Światowego Dnia Czekolady.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.