Dzisiaj obchodzony jest światowy dzień czekolady, przysmaku, który chyba jest uwielbiany przez wszystkich. Jak powstaje czekolada?
Dziś szerzymy czekoladową wiedzę. Sprawdzimy, jak powstaje tabliczka czekolady. Cała droga to kilka kroków. A także odpowiemy na kilka czekoladowych pytań.
Czy biała czekolada jest czekoladą pomimo braku zawartości kakao?
Biała czekolada to czekolada według dyrektywy Unii Europejskiej – przekonuje Magda Ewa Kołodziejczyk, szefowa działu badań i rozwoju fabryki Wedla.
Warto też wiedzieć, że biała czekolada powstała z myślą o alergikach.
Najprawdopodobniej biała czekolada powstała, żeby wykluczyć te składniki, które mogą uczulać – tłumaczy Magda Ewa Kołodziejczyk.
Jak powstaje czekolada?
Jaka magia musi się wydarzyć, żeby z ziaren kakaowca powstała czekolada? Jest kilka kroków, które wpływają na jakość wyrobu.
Pierwszym krok fermentacja.
Fermentacja odbywa się na farmie. Ziarno zostaje zostawione na liściach palmowych, przykrywane są i przez kilka dni przechodzi proces fermentacji, w którym wykorzystuje się naturalne mikroorganizmy. Ziarno na początku jest bardzo gorzkie.
Drugo krok to suszenie.
Pozwala zachować odpowiednią jakość mikrobiologiczną, żeby ziarno nie pleśniało – opowiada Magda Ewa Kołodziejczyk.
Co ciekawe, pochodzenie ziarna kakaowca ma wpływ na jego smak. Ziarna z Wybrzeża Kości Słoniowej i z Ghany są charakterystycznie gorzkawo-kwaśne. Z Papui Nowej Gwinei ma smak bardziej owocowy, a z Ekwadoru – cytrusowy.
Trzeci krok to prażenie.
Buduje smak i obniża zawartość wody – dodaje Magda Ewa Kołodziejczyk.
Brak wody w produkcie zapewnia długotrwałość produktu, dobrej jakości czekoladę można przechowywać latami.
Czwarty krok to konszowanie.
Konszowanie możemy nazwać wysublimowanym mieszaniem, które odbywa się w specjalnym urządzeniu zwanym, konszą.
Tutaj buduje się smak – komentuje Magda Ewa Kołodziejczyk.
To właśnie po konszowaniu technolodzy mogą organoleptycznie sprawdzić, czy produkt prawidłowo się zharmonizował. Innymi słowy, posmakować i ocenić.
Piąty krok to temperowanie.
Teraz właśnie powstaje ta gładkość i piękność czekolady – kontynuuje Magda Ewa Kołodziejczyk.
Ostatni krok to formowanie, które nadaje czekoladzie tak dobrze nam znany kształt tabliczki stworzonej do dzielenia.
I tak czekolada została stworzona, a w naszych rękach, a właściwie ustach, pozostało zakończenie jej podróży, zjadając ją.
Co zawiera czekolada?
Zawiera mnóstwo minerałów, dużo dobrych substancji – kończy Magda Ewa Kołodziejczyk.
Życzymy udanego Światowego Dnia Czekolady.