Eksperci Tetley już od 175 lat podróżują do najlepszych plantacji herbat na całym świecie.
Obecnie jednym z 10 na świecie testerów herbaty Tetley – producenta herbaty w Wielkiej Brytanii – jest Sebastian Michaelis. Ma tak cenne podniebienie, że jego pracodawcy postanowili ubezpieczyć jego kubki smakowe na ponad 5 mln złotych. Biorąc pod uwagę, że nogi Heidi Klum (niemiecka modelka) warte są tylko nieco więcej (7,4 mln zł) to dość duży komplement – dodaje Sebastian.
Michaelis, zanim dołączył do Tetley, spędził dziewięć lat na zwiedzaniu świat w poznawaniu różnych odmian herbaty. Przez pięć lat szkolił się także w Tetley, aby stać się jej głównym testerem. Dziś jest w stanie rozpoznać jeden z 1500 rodzajów herbat w 15 sekund.
Firma Tetley uważa, że jej testerzy są tak ważni, że nie tylko przechodzą 5 letnie szkolenia, ale nie mogą również podróżować razem jednym samolotem. Firma obawia się, że tajemnice mieszanki herbaty Tetley mogłyby zostać odkryte. To mi schlebia – mówi Sebastian, który ze swoimi wąsami wygląda jakby był z Tetley od samego początku od 1837 roku – kocham herbatę, a to ubezpieczenie to jest coś!
Każdego dnia wypija się na świecie 36 milionów filiżanek herbaty Tetley. W torebce znajduje się mieszanka herbat z całego świata, a praca Sebastiana i jego zespołu sprowadza się do jednego: zawsze ma smakować tak samo.
Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?
Herbata jest podoba do wina – jej smak zależy od miejsca uprawy, wysokości nad poziomem można i pogody – mówi. Kiedy zmienia się pogoda, zmienia się jakość herbaty. Kupując za każdym razem herbatę z tego samego miejsca możemy być pewni, że za każdym razem będzie inna. Nie możemy jej po prostu umieścić w torebce, bo klient będzie czuł różnice w smaku.
Naszym zadaniem jest próbować herbat i tak zmieszać je razem, żeby zachować ciągle taki sam smak herbaty Tetley, jaki znają konsumenci. Możesz wziąć torebkę herbaty Tetley sprzed roku i ze świeżej dostawy, w środku będzie inna mieszanka, ale smak będzie identyczny.
Sebastian degustuje herbaty, których kolor znacząco się różni: od jasnego żółtego do mocno czerwonego. Testerzy herbaty mają tutaj swój własny język – Uhuru oznacza wolność w języku suahili. Używa się go do opisywania i oceniania herbaty. Mamy cztery parametry oceny herbaty, z których każdy mieści się w skali od 1 do 100. Bardzo ważny jest “zing” czyli pełnia smaku na języku oraz jak długo się ona utrzymuje. Potem jest kolor, który waha się od żółtego do czerwonego.
Trzeba zwrócić uwagę także na blask naparu, który jest naszym określeniem intensywności koloru. Oraz “body”, które jest tak samo jak w winie – pełne lub słabe.
Każda herbata wnosi coś innego do końcowej mieszanki. Tetley używa w dużej mierze herbaty Assam, która – jak mówi Sebastian – jest świetną podstawą. Jednak Assam nie ma atrakcyjnego koloru, dlatego do jego poprawy wykorzystuje się herbatę z Afryki Wschodniej, w szczególności Kenii, która jest ulubionym dodatkiem Sebastiana. Herbaty z tego obszaru mają bardzo czerwony, głęboki kolor. Wielu klientów uważa, że ten kolor ułatwia określić, kiedy herbata jest prawidłowo zaparzona.
Herbata z Indonezji jest – podobnie jak kawa – ostra i siarkowa, prawdopodobnie ze względu na wulkaniczną ziemię, na której są uprawy. Herbata ze Sri Lanki bardzo się różni, ale te pochodzące ze zbocza gór mają kwiatowy i cytrusowy aromat. Sebastian wyjaśnia, że skład herbaty Tetley zależy od rynku, gdzie jest wysyłany. Różne kraje mają różne gusta. Australijczycy na przykład uwielbiają bardzo gorzką herbatę.
Starannie skomponowane mieszanki herbat Tetley to efekt pasji, doświadczenia oraz znajomość sztuki mieszania ekspertów Tetley. I każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj herbaty.
Jeśli jesteś miłośnikiem intensywnego, głębokiego smaku i aromatu herbaty czarnej spróbuj Tetley Intensive. Jest to kompozycja wysokiej jakości starannie dobranych proporcji wybranych listków, pochodzących ze sprawdzonych plantacji. Tetley Intensive zawiera herbaty Assam uprawiane na żyznych równinach doliny wielkiej rzeki Brahmaputhry w północnych Indiach, które zbierane są w wybranym krótkim okresie w ciągu roku dla zachowania ich najlepszych właściwości.
Tetley Golden będzie dobrym wyborem dla zwolenników delikatniejszego smaku herbaty. Tetley Golden to wysokiej jakości kompozycja herbaty czarnej o bogatym, aksamitnym smaku oraz bursztynowym kolorze naparu, do której zbierane są najwyższej jakości, całe, świeże listki herbaciane, rosnące jedynie na wybranych plantacjach, w tym cejlońskich. Następnie odpowiednio dobrany proces przygotowania herbaty sprzyja zachowaniu tego, co najlepsze. Nasz ekspert poleca, aby do filiżanki Tetley Golden dodać listki świeżej mięty. Tak przygotowany napar świetnie orzeźwia! Spróbuj
A dla amatorów herbat Earl Grey polecamy Tetley Intensive Earl Grey. Daj zaskoczyć się wyjątkowym, orzeźwiającym smakiem i subtelnym cytrusowym aromatem, będącym efektem połączenia wysokiej jakości herbaty czarnej z olejkiem ze skórki bergamotowej.
Sebastian Michaelis podzielił się przy okazji swoja recepturą dobrze przyrządzanej herbaty. Powinna ona być zaparzana wodą, która tylko raz się gotowała. W przeciwnym razie będzie miała obniżony poziom zawartości tlenu i niedobór minerałów. Herbatę powinno się zalewać wodą natychmiast po jej zagotowaniu. Jeśli zaparzamy zieloną herbatę, należy poczekać z tym ok. 2 minut.
Czy Sebastian nudzi się czasem w pracy? Degustacja i mieszanie herbaty znacząco różni się od picia herbaty. To moja praca, a nie filiżanka herbaty przy biurku. I nie, nigdy mi się nie nudzi.
CIEKAWOSTKI:
Warto też dodać, że herbata jest testowana nawet 8 razy przez naszego kipera zanim zostanie zatwierdzona do kompozycji herbacianych Tetley! W ten sposób dbamy o niezmienną jakość naszych herbat.
Herbata powinna być zaparzana tylko świeżo zagotowaną wodą, najlepiej z małą zawartością minerałów. Jest to ważne dlatego, że gotowanie wody po raz drugi zmniejsza zwartą w niej ilość tlenu i wpływa na smak naparu.
Podczas przygotowywania czarnej herbaty, upewnij się że masz możliwość jej zaparzenia tak szybko jak tylko woda ulegnie zagotowaniu. Herbata czarna smakuje najlepiej gdy jest zalewana wodą, która ma 100 stopni.