U Jędrusia, czyli dania gotowe, które przypomną Ci smaki dzieciństwa – 5 ciekawych propozycji

Chyba każdy z sentymentem powraca myślami do ulubionych dań, które spożywał jako dziecko. Być może i w Twoim domu rodzinnym na stole gościły klasyki, za którymi trochę Ci tęskno.

Wbrew pozorom całkiem łatwo możesz znów uraczyć się ich wyjątkowym smakiem. Choć, jak powszechnie wiadomo, kuchni mamy czy babci odtworzyć się nie da, na rynku można spotkać dania, które naśladują znane Ci z dzieciństwa smaki całkiem wiernie. Do takich należą dania gotowe U Jędrusia. W tym artykule zebraliśmy 5 ciekawych propozycji tej marki, które na pewno obudzą w Tobie ciepłe wspomnienia.

1. Kluski leniwe – pyszne kluseczki serowe o prostym składzie

Pyszne kluski leniwe to kluseczki przygotowywane z białego sera. Mimo prostego składu wyróżniają się bardzo charakterystycznym smakiem. Jeśli gościły na Twoim talerzu, to na pewno go pamiętasz, a jeśli nie, to po prostu musisz ich spróbować. Kluski leniwe dostępne w ofercie gotowych dań U Jędrusia można przyrządzić na dwa sposoby – na patelni, a także w garnku na wrzątku. Z czym je podawać? Wybornie smakują z cukrem i cynamonem – możesz dodatkowo polać je roztopionym masełkiem. Znakomicie komponują się też z cukrem i śmietaną lub z cukrem i zrumienioną bułką tartą. Ponadto można podawać je z dżemami bądź owocami. Możesz przyrządzić też smakowity sos, miksując świeże lub mrożone owoce ze śmietanką. Co ciekawe, kluski leniwe można jeść także na słono. Świetnie smakują z rozmaitymi wytrawnymi sosami, z bułką tartą czy jako dodatek do gulaszu. 

2. Kluski na parze, czyli tak zwane pampuchy

Puszyste i leciutkie kluski na parze wzięły swoją nazwę od sposobu przyrządzania. Gotuje się je bowiem właśnie na parze, choć te dostępne wśród gotowych dań U Jędrusia wystarczy na niej jedynie podgrzać. Przygotowane w ten sposób kluski zyskują mięciutką, rozpływającą się w ustach strukturę. Pampuchy, bo i tak się je nazywa, można podawać na wiele różnych sposobów. Na słodko jada się je np. ze śmietaną i cukrem lub roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Rewelacyjnie smakują też z sosami owocowymi, dżemami czy czekoladą. Ponadto w wielu regionach podawane są na słono. Warto połączyć je np. z sosem grzybowym czy gulaszem, choć pomysłów na wytrawne dania z kluskami na parze znajdziesz całe mnóstwo. 

3. Racuchy z jabłkami – smak, którego nie da się zapomnieć

Złocisty kolor, puszyste ciasto, rozpływające się w ustach kawałki jabłek i ten zapach, który rozchodzi się po całej kuchni – racuchy to dla wielu osób absolutny numer jeden. Marka U Jędrusia proponuje Ci gotowe danie w postaci racuchów do podgrzania. Możesz przyrządzić je w mikrofali, w piekarniku bądź na patelni. Jak podawać racuchy z jabłkami? Klasycznie serwuje się je z cukrem pudrem. Świetnie smakują jednak również z różnego rodzaju dżemami, śmietaną czy cynamonem. 

4. Placki ziemniaczane – doskonała baza do wielu potraw

Idealnie wysmażone i wyraziste w smaku placki ziemniaczane to kolejna propozycja, którą także znajdziesz w ofercie U Jędrusia. To gotowe danie do przyrządzenia w piekarniku, na patelni lub w mikrofali. Placki ziemniaczane rewelacyjnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. W tej pierwszej wersji warto połączyć je ze śmietaną i cukrem. W wariancie wytrawnym klasykiem są na pewno placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku – marka U Jędrusia także ma je w swojej ofercie dań gotowych. Ponadto placki ziemniaczane można podawać z przeróżnymi sosami, np. czosnkowym, a także z jajkiem sadzonym czy z cebulą i boczkiem. W zasadzie można powiedzieć, że jest to danie, z którego możesz wyczarować obiady na cały tydzień! 

5. Naleśniki U Jędrusia – dania gotowe na słodko i słono

Z dzieciństwa chyba każdy pamięta też naleśniki. To kolejne danie, które znakomicie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Gotowe dania U Jędrusia obejmują naleśniki różnego rodzaju. Jeśli masz ochotę na to, aby nieco osłodzić sobie życie, sięgnij po naleśniki z serem lub z jabłkami i cynamonem. Dodatkowo marka przygotowała też słodkie naleśniki w wersji nieco bardziej fantazyjnej – to np. naleśniki stracciatella z kremowym nadzieniem serowym i płatkami czekolady lub naleśniki o tropikalnym charakterze z serem, mango i wiórkami kokosowymi. 

Wolisz inne smaki, np. naleśniki z dżemem, powidłami lub czekoladą? W takim razie sięgnij po oferowane przez U Jędrusia naleśniki bez dodatków i stwórz z nich swoje własne, ulubione kompozycje. A jeśli chcesz spróbować naleśników w wersji wytrawnej, to koniecznie zwróć uwagę na gotowe dania U Jędrusia z naleśnikami chilli con carne, arrabbiata, spinaci czy bolognese.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.