W Warszawie działa 45 jadłodzielni. Po świętach można tam zanieść żywność, by się nie zmarnowała

fot. um.warszawa.pl

W Warszawie działa 45 jadłodzielni. To miejsca, do których można zanieść żywność, by uchronić ją przed zepsuciem. 

Pozostając w świątecznej retoryce powiedziałabym, że jednym z największych „grzechów” rozwiniętych społeczeństw jest marnowanie. W Warszawie staramy się temu przeciwdziałać, od lat prowadzimy akcje pod hasłem „JedzeNIE marnuję” albo „JedzeNIE wyrzucaj”. Stale aktualizujemy warszawską mapę jadłodzielni, gdzie możemy zostawić nadmiarową żywność, wiedząc, że komuś posłuży – mówi dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego w warszawskim Ratuszu Karolina Zdrodowska.

To też element solidarności społecznej, tak potrzebnej nie tylko od święta. Z każdego produktu zostawionego w jadłodzielni, ktoś realnie korzysta -dodaje.

W jadłodzielniach obowiązują zasady:

  • przynosimy produkty, które sami moglibyśmy zjeść,
  • mogą być po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale powinny mieścić się w terminie „najlepiej spożyć do”,
  • pakujemy wszystko szczelnie, w czyste opakowania,
  • produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte,
  • do domowych wyrobów dodajmy skład i datę przygotowania.
  • nie wolno zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Aktualną listę miejskich jadłodzielni można znaleźć na miejskiej stronie warszawa19115.pl. Można też zlokalizować je na mapie.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.