Program „nie marnuje” to jedno z działań miasta, celem tworzenia zrównoważonej i racjonalnej polityki żywnościowej. Warszawa jest sygnatariuszem zobowiązania Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu. Oprócz spotkań na targowiskach, prowadzone są także programy edukacyjne w szkołach.
Na spotkaniach będzie można dowiedzieć się co zrobić, aby zredukować ilość wyrzucanych warzyw i owoców. Szef kuchni Anna Klajmon, podczas warsztatów kulinarnych, pokaże co można przyrządzić z warzyw i owoców, które nieco dłużej leżą w naszej kuchni. Mieszkańcy będą mogli również dowiedzieć się od Sylwii Lenartowicz, jakie dobre nawyki warto wprowadzić do naszego życia, aby marnować mniej jedzenia.
Spotkania potrwają do połowy kwietnia
Cykl rozpoczął się na targowiskach przy ul. Rembielińskiej na Targówku oraz Zieleniaku na Ochocie. Kolejne spotkania odbędą się:
- 5 kwietnia (we wtorek) na targowisku Wolumen, w godzinach 10:00-13:00;
- 6 kwietnia (w środę) w Centrum Handlowym Szembeka, w godzinach 10:00-13:00;
- 7 kwietnia (w czwartek) na Ryneczku Poraje, w godzinach 10:00-13:00;
- 8 kwietnia (w piątek) na targowisku na rogu ul. Afrykańskiej i ul. Egipskiej, w godzinach 11:00-14:00;
- 12 kwietnia (we wtorek) na targowisku Wałbrzyska, w godzinach 10:00-13:00;
- 15 kwietnia (w piątek) na Halach Mirowskich, w godzinach 10:00-13:00.
Zbiórka żywności
Kolejnym etapem programu „nie marnuje” będzie zbiórka żywności dla potrzebujących. Zostaną do niej zaproszeni kupcy z warszawskich targowisk. Zbiórka rozpocznie się w połowie kwietnia.