Ratusz zakończył projekt „Warszawskie targowiska nie marnują”. Przez całą jesień trwały zajęcia edukacyjne, których celem było promowanie niemarnowania żywności, odpowiedzialnej konsumpcji oraz świadomego gospodarowania odpadami.
Projekt odbywał się na targowiskach w Falenicy (Wawer), Wołoskiej (Mokotów), Trockiej (Targówek) oraz Tarbemiu (Bemowo). Uczestnicy uczyli się, jak wykorzystać produkty, które często – zupełnie niepotrzebnie – trafiają do kosza. Były też degustacje potraw i porady dotyczące planowania zakupów oraz przechowywania żywności, tak aby ograniczać odpady.
– Warszawskie targowiska to naturalne miejsce do promowania zrównoważonej konsumpcji. Projekt wspiera mieszkańców w podejmowaniu świadomych wyborów i ograniczaniu odpadów – mówi Joanna Popielawska, dyrektorka koordynatorka ds. Strategii i Relacji Zewnętrznych m.st. Warszawy.
Ekologia w praktyce
Oprócz warsztatów kulinarnych na targowiskach odbywały się także spotkania edukacyjne dotyczące prawidłowej segregacji odpadów, zwłaszcza frakcji BIO. Mieszkańcy poznawali też zasady korzystania z opakowań wielorazowych oraz ideę ponownego użycia zasobów.
W programie znalazły się również gry edukacyjne, quizy i warsztaty dla dzieci i dorosłych, dzięki którym nauka ekologii była atrakcyjna i praktyczna. Dodatkowo uczestnicy otrzymywali wielorazowe woreczki na owoce i warzywa, co ma pomóc ograniczyć odpady opakowaniowe.
E-book „Warszawskie targowiska nie marnują”
Podsumowaniem całego projektu jest darmowy e-book z przepisami i poradami zero waste. W publikacji znalazły się pomysły na wykorzystanie produktów, które często pozostają niewykorzystane, oraz praktyczne wskazówki dotyczące segregacji czy planowania zakupów. E-book można pobrać ze strony miasta.




