Zioła w doniczkach, co zrobić żeby były świeższe?

fot. Canva

Zioła w doniczkach to nieodłączny element naszej kuchni, dodający potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Niestety, często kupowana w supermarketach bazylia, pietruszka czy kolendra, szybko usycha. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Sklep to nie szklarnia

Zioła sprzedawane w supermarketach są uprawiane w szklarniach, gdzie mają idealne warunki do wzrostu – odpowiednią ilość słońca, wilgotności i składników odżywczych. Takich warunków nie mają w sklepach, dlatego ich kondycja szybko się pogarsza. 

Aby zachować atrakcyjny wygląd roślin do kupna przez klienta, są one przechowywane w chłodniach, w wyniku czego doznają szoku termicznego. Po zakupie zioła przeżywają kolejny szok związany ze zmianą warunków ze sklepowych na domowe i stają się bardziej podatne na patogeny, w tym na szarą pleśń.

Przytnij

Przed zakupem dokładnie obejrzyj zioła. Unikaj roślin z więdnącymi liśćmi, przebarwionymi częściami lub uszkodzonymi łodygami. Po przyniesieniu ziół do domu przytnij je na wysokość około 6 cm. Usunięcie części gałązek wzmocni rośliny.

Przesadź

Zioła z supermarketu są sprzedawane w małych doniczkach z przesuszoną, ubogą w substancje odżywcze ziemią. Szybko przesadź je do większych doniczek z lepszą ziemią – najlepiej z kompostem lub glebą zatrzymującą wilgoć. Wielkość nowej doniczki należy dopasować do bryły korzeniowej rośliny.

Podlej

Przesadzone zioła ustaw w chłodnym, ale dobrze oświetlonym miejscu. Nie umieszczaj ich od razu na najbardziej nasłonecznionym parapecie, ponieważ mogą nie być przyzwyczajone do naturalnego światła słonecznego. 

Pamiętaj o regularnym podlewaniu – podłoże musi być cały czas wilgotne. Najlepiej postawić doniczkę na spodku z wodą i systematycznie go uzupełniać.

Rozmnóż

Jeśli zioła przetrwają do wiosny, możesz je dzielić i rozmnażać. Ścięte sadzonki ukorzeniaj w wodzie lub specjalnym ukorzeniaczu, a następnie przesadź do pojemników umieszczonych na tarasach lub balkonach.

Dzięki regularnej pielęgnacji i przestrzeganiu tych kilku prostych zasad zioła powinny przetrwać dłużej i cieszyć nas swoim smakiem oraz aromatem przez cały rok.

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.