Świąteczny czas nastał, pomysłów na ten wyjątkowy czas jest bardzo wiele. Jedno jest pewne u każdego na stole pojawią się jajka. Jak to święto wygląda u mieszkańców stolicy?
Czas Świat Wielkanocnych nastał i w każdej kuchni unoszą się piękne zapachy przygotowywanych potraw.
Ilu warszawiaków, tyle pomysłów na spędzenie tego czasu – od tych tradycyjnie religijnych po wypoczynkowe…
Ale jedno jest pewne – prawie wszyscy będziemy na Wielkanoc jeść jajka.
10 miliardów jaj produkują rocznie pracowite polskie kury. To czyni Polskę szóstym największym producentem jaj w Unii Europejskiej. Gorzej jest z konsumpcją – przeciętna Polka lub Polak zjadają 163 jajka rocznie, podczas gdy bezkonkurencyjni w tej kategorii Holenderki i Holendrzy – niemal dwa razy więcej – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Może to wynikać z faktu, że jaja w Polsce nie są tanie – mówi Piotr Arak, główny ekonomista VeloBanku:
Dobra wiadomość jest taka, że w lutym ceny jajek były jednak o dwa i pół procent niższe niż rok temu, tyle że wtedy inflacja była rekordowa.