Wydarzyło się coś ważnego?

NIE dla marnowania jedzenia w szkołach

fot. UM Warszawa

Uczniowie stołecznych szkół dowiedzą się, jak nie marnować jedzenia oraz, jak komponować zdrowe i pełnowartościowe posiłki.

W dzisiejszych czasach marnowanie jedzenia to globalny problem, dlatego już na wczesnym etapie edukacji dzieci powinny jak najwięcej dowiedzieć się o prawidłowych zasadach zdrowego odżywiania. W dobie zmian klimatycznych, nasze codzienne wybory żywieniowe, wpływają nie tylko na nas, ale też na całą planetę.

W Warszawie dbamy, o jak najwyższy poziom kształcenia naszej młodzieży, o nowoczesną infrastrukturę edukacyjną, ale także podejmujemy działania, które mamy nadzieję zaprocentują w przyszłości. Zależy nam tym, by młodzi warszawiacy znali nie tylko zasady zdrowego odżywiania, ale i nie marnowali żywności. Dlatego zachęcam warszawskie szkoły do udziału w projektach „Wiem co jem” i „Szkoła nie marnuje” – powiedziała Renata Kaznowska, wiceprezydentka m.st. Warszawy

Edukacja

Podczas zajęć uczniowie razem z edukatorem i nauczycielami zastanowią się nad tym, w jaki sposób zaangażować całą społeczność szkolną, aby trwale zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Wypracowane pomysły będą wdrażane np. na szkolnych stołówkach.

Projekt przeznaczony jest dla klas z poziomu 5-7 i ma on oddziaływać na całą szkolną społeczność oraz uczyć młodzież współdziałania i dawać poczucie wpływu na otaczającą rzeczywistość. W projekcie może wziąć udział jedna klasa z danej szkoły, która będzie ambasadorem zmian.

W roku szkolnym 2023/2024 projekt Szkoła nie marnuje był realizowany w 57 publicznych szkołach podstawowych i wzięło w nim udział ponad 1400 uczennic i uczniów.

Wiemy, co jemy

Im wcześniej dzieci będą uczyć się zasad zdrowego odżywiania, tym lepiej, dlatego główną ideą warsztatów Wiem, co jem jest promowanie zdrowego stylu życia wśród uczennic i uczniów klas drugich szkół podstawowych.

To cykl trzech spotkań warsztatowych prowadzonych przez wykwalifikowanych trenerów. Zajęcia mają też rozwijać umiejętności kulinarne dzieci poprzez praktyczne warsztaty oraz kształtować w nich postawę szacunku do jedzenia i osób, które je przygotowują.

Jak wziąć udział?

Więcej informacji na temat warsztatów znajduje się na stronie:  um.warszawa.pl/waw/wiemcojem.

Źródło: UM Warszawa

Udostępnij ten artykuł!

Najnowsze podcasty

Nowa aplikacja mobilna RadiaKolor

Daj nam znać!

Coś ciekawego wydarzyło się w Warszawie lub okolicach? 
Warto nagłośnić ciekawą inicjatywę? Może urzędnicy się nie popisali? 

Poinformuj o tym dziennikarzy Radia Kolor! 
Z przyjemnością zajmiemy się Twoim tematem.
W razie potrzeby – gwarantujemy anonimowość.