Warzywa i owoce uprawiane w stołecznych ogrodach działkowych zawierają metale ciężkie – wynika z najnowszych badań Instytutu Ochrony Środowiska. Naukowcy ostrzegają: jeśli twój ogródek leży w pobliżu ruchliwej ulicy, w warzywach i owocach może znajdować się zbyt dużo ołowiu, rtęci czy kadmu. Długotrwałe spożywanie takich plonów może być groźne dla zdrowia.
Badacze przeanalizowali 16 ROD położonych w różnych częściach stolicy – m.in. na Mokotowie, Żoliborzu, Pradze oraz w centrum. Wyniki pokazały, że niemal we wszystkich próbkach gleby i roślin wykryto metale ciężkie.
Metale ciężkie osadzają się w glebie i są wchłaniane przez rośliny, zwłaszcza te o dużych, miękkich liściach. Długotrwały kontakt z takimi pierwiastkami może prowadzić do zaburzeń hormonalnych, uszkodzenia nerek, wątroby i płuc, a nawet zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.
– Metale ciężkie są zawsze w środowisku, tylko one są rozproszone. Działalność człowieka często powoduje zwiększenie ich ilości – podkreśla dr. Gworek.
– Choć większość ogrodów mieści się w granicach dopuszczalnych norm, to działki sąsiadujące z ruchliwymi ulicami są szczególnie narażone na przekroczenia – tłumaczy prof. dr hab. inż. Barbara Gworek z Instytutu Ochrony Środowiska – PIB
Co robić, by warzywa były bezpieczne?
Specjaliści zalecają, by działkowcy z ogrodów położonych blisko ruchliwych ulic szczególnie dbali o higienę plonów. Przed spożyciem należy dokładnie myć warzywa i owoce, a najlepiej zrezygnować z uprawy roślin liściastych, takich jak sałata, jarmuż czy agrest – to właśnie na ich liściach najłatwiej osadzają się pyły z metalami ciężkimi.
Dobrym sposobem na ograniczenie emisji zanieczyszczeń jest posadzenie gęstego żywopłotu lub drzew, które mogą częściowo zatrzymać pyły. Warto też sprawdzić odczyn gleby i stosować tylko certyfikowane nawozy oraz środki ochrony roślin – wolne od metali ciężkich i pestycydów, podkreśla dr. Gworek
Zdrowy ogródek w mieście to możliwe
Eksperci podkreślają, że nie trzeba rezygnować z miejskiego ogrodnictwa. Wystarczy wybierać odpowiednie miejsca do upraw, unikać działek przy dużych arteriach i regularnie badać jakość gleby. Świadome i bezpieczne uprawy to sposób na zdrowe plony i czystsze środowisko – nawet w sercu Warszawy.







